7 millió forintos segítség. A debreceni és a szombathelyi hírportál nyertes
A Debreciner és a Nyugat Média is több mint 7 millió forintos segítséget kapott a munkája folytatásához.

LocalMedia4Democracy legutóbbi pályázatán összesen 17 lokális hírekkel foglalkozó, közszolgálatot teljesítő médium nyert el támogatást, köztük a Debreciner és a Nyugat.hu. Az uniós projekttel azokat a régiókat kívánták segíteni, ahol az információhoz való hozzáférés lehetősége jelentősen csökkent – írja a Kreatív.

A LocalMedia4Democracy-t a Journalismfund Europe és az International Media Support (IMS) szakmai szervezetek fogják össze és az Európai Bizottság támogatja. A mostani nyertesek között összesen több mint 524 ezer eurót (több mint 200 millió forintot) osztottak szét.

A pályázatokat elbíráló testület a fenntarthatóság, az innováció, a sokszínűség és a médiumban lévő potenciál alapján döntött. Emellett fontos volt az alapvető újságírói normák követése és a profizmus, vagyis az ellenőrzött adatokon alapuló munka, a pontosság, a függetlenség, illetve az elfogulatlan, megbízható és fair tájékoztatás. A szempontok között szerepelt az is, hogy az adott lokális médium mennyire köthető olyan területekhez, ahová az ellenőrzött hírek nehezen jutnak el.

A debreceni és a szombathelyi hírportál mellett a nyertesek közé bekerült még négy lengyel, egy román, egy horvát, egy lett és egy litván, valamint két francia, egy belga, egy ír, egy olasz, egy portugál és egy spanyol lap.

LocalMedia4Democracy következő pályázati kiírának határideje 2023. szeptember 28. Jelentkezni ezen a linken lehet.