Bérking. Ukrajna. Ez a nagy teszt. ha sikerül az áttörés

A New York Times-nak a nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztviselők aláhúzták:

Ez a nagy teszt.

Azt is elmondták, hogy élénk érdeklődéssel figyelik a fokozott harcászati aktivitást, és hogy az ukrán tisztviselők arról tájékoztatták őket, hogy az új művelet, ha sikerül az áttörés, egy-három hétig fog tartani.

Elemzők szerint pár napon belül megmondani, hogy sikerült-e megváltoztatni a harcok dinamikáját az ukránoknak.

Ukrajna bő fél éve készül az ellentámadásra: aktívan gyűjtötték az eszközöket, az erőket, sokan kaptak kiképzést külföldön, a szövetséges államokban. Erre a konkrét támadásra kilenc, nyugati nehézfegyverzettel és felszereléssel rendelkező, gépesített dandárt szereltek fel (egy dandár létszáma nagyjából 5000–5500 fő). Az ellenoffenzívában résztvevő erőkön túl még három „friss” dandárja van tartalékban az ukránoknak, így összesen 50–60 ezer főnyi kapacitással rendelkeznek

A Times-nak nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint a tartalékosok nagy részét már lekötötték.

Ahhoz, hogy sikerüljön az áttörés, az ukránoknak lépcsőzetes védelmi állásokon, harckocsiárkokon, aknamezőkön, sárkányfogakon (két vonalban telepített, piramisalakú betonszerkezet, amely harckocsiakadályként funkcionál), illetve lövészárokrendszereken kell átjutniuk. Ahol a műszaki akadályokon sikerül átkelni, ott lehet az orosz élőerőt, a védővonalakat ténylegesen megpróbálni áttörni, felszámolni, és végül településeket elfoglalni. Már láttunk a nyári offenzíva során olyan ukrán támadásokat, melyek értek el némi eredményt, de mélységben szűk két hónap alatt sem sikerült az áttörés. Idáig főleg az orosz védelem legelső szintjét, a taktikai fedező-biztosító övet tesztelték.