Skip to content

Miskolc ivóvíz hálózata így néz ki – honnan van Miskolcnak vize?

Miskolc ivóvízellátó rendszerének nyomászónáinak bemutatása. A többi nagyvároshoz hasonlóan Miskolc fejlődése is az ötéves tervek eredményeként az ’50-es évek közepétől a ’80-as évek végéig tartott, meghatározva a mai jelenlegi szerkezetét. A város fejlődését követve alakult ki a vízellátó hálózat is. A ’90-es évekre kiépült a város jelenlegi vízellátásának túlnyomó része, ami már közel 100%-nak tekinthető.

2023. 07. 24. 20:30

Miskolc város közigazgatási határa, a MIVÍZ Kft. ellátási területe

miskol vízdíj 2023 2024

kép és szöveg forrása: miviz.hu

A város vízellátása négy alapzónára és két mellékzónára tagolódik (Avas-Tetemvár, Göröghegy alsó, Göröghegy felső és Előhegy alapzónák, illetve Lillafüred és Pereces mellékzónák), így biztosítja a MIVÍZ Kft. a morfológiailag tagolt Miskolc város lakosságának az egészséges ivóvizet.

Mennyibe kerül 1 köbméter víz? – Miskolc vízdíj és csatorna díj 2023

A fő zónákból a magasabban fekvő városrészekbe a gépházainkban üzemelő szivattyúkkal továbbítják az ivóvizet (pl. Komlóstető, Bükkszentlászló) a magaslati pontokon felépített tároló medencéinkbe, melyekből gravitációsan jut el az ivóvíz a fogyasztókhoz.

Az alacsonyabban elhelyezkedő területeknél nyomáscsökkentő szelepekkel állítják be a megfelelő nyomásértékeket (pl. Miskolc-Szirma).

Miskolc-Ómassa ivóvíz ellátó rendszerét is a MIVÍZ Kft. üzemelteti, ami teljesen elkülönül a miskolci hálózattól.

Nyomászónák száma: 72 db

Nyomásfokozó- és átemelő gépházak: 34 db

Ivóvíz tároló medencék száma: 50 db

Összes tároló kapacitás: 30 515 m3

Nyomáscsökkentő műtárgyak száma: 42 db

A MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. a bonyolult rendszer üzemeltetéséhez Távfelügyeleti rendszert használ, melyben a vízminőség monitorozásán túl, folyamatosan figyeljük a medence vízszinteket, a gépházak megfelelő működését, átemelt vízmennyiségeket, üzemi nyomás értékeket, hibajelzéseket.

Miskolc város nyomásövezetei

Az ivóvízhálózatba betáplált víz kitermelése 8 db karsztforrásból történik.https://szamoldki.hu/hu/hirek/miskolc-ivoviz-halozata-igy-nez-ki-honnan-van-miskolcnak-vize



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük