Miért hullik darabjaira a szemünk előtt a MÁV?

Hiába olcsó, ha nem működik – miért hullik darabjaira a szemünk előtt a MÁV?

Késik, lassú és kényelmetlen, de legalább olcsó – ez a jelenlegi közlekedési minisztérium, azaz Lázár Jánosék megközelítése a MÁV-val kapcsolatban. Azonban a héten eljutottunk oda, hogy az utasoknak nemcsak órákat kell várniuk klíma nélküli kocsikban, hanem meg is sérülnek utazás közben. A vasúti szakértő szerint a 40-50 éves kocsikat nem a mai tartós hőhullámokra készítették, a mellék- és regionális vonalakra pedig minél előbb használt kocsikat kell beszerezni. Vitézy Dávid szerint pedig sajnos megtörtént az, amire már rég felhívták a figyelmet.

Elkezdődött a nyári szezon, és úgy néz ki, hogy a MÁV saját magát is felülmúlva halmozza az utasokat felháborító késéseket, fennakadásokat. Nem telik el hét, hogy az emailcímünkre ne érkezne olyan levél, amelyben valamilyen többórás késésről, hibáról van szó, de látványos a Mávinform nevű Facebook-oldal is, amelyen az aktuális fennakadásokról számolnak be. Csak az elmúlt pár napban kétszer volt jelentős fennakadás a ceglédi vonalon: szombaton a felsővezeték-szakadás miatt kényszerültek erdei túrára az utasok – épp azon a szakaszon, ahol a két sínpár helyett csak egy használható –, hétfőn pedig egy meghibásodott munkagép miatt omlott össze órákra a közlekedés.

A MÁV kérdéseinkre azt írta, Ceglédnél felújítások miatt csak egy vágányon közlekedhetnek a vonatok, így ott a forgalom „rendkívül zavarérzékennyé” vált, ami azt jelenti, hogy a legkisebb váratlan esemény is borítja a rendet. Felhívták a figyelmet, hogy az összes itteni eset műszaki meghibásodásra vezethető vissza, a hétfői fennakadás pedig a „vasúton kívül álló ok miatt” következett be. A MÁV türelmet és elnézést is kért az utasoktól.

Szintén hétfői hír, hogy a melegben felforrt egy vonat hűtővize, ami utasokat égetett meg. De az elmúlt hetekből is hosszan lehetne sorolni a leromlott infrastruktúra állapota miatti fennakadásokat. Volt felsővezeték-szakadás Komáromnál, a Budapest–Miskolc vonalon, de a pálya állapota miatt – általában várakozási idő túllépése következtében – a Balaton irányából is egyre kevesebb az olyan vonat, amelyik nem késik.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a hétfői, égési sérülést okozó meghibásodásra úgy reagált, hogy a vonatok se nem gyorsak, se nem pontosak, de még csak nem is kényelmesek annyira, „mint amennyire szeretnénk”, de az utasbiztonságból nem engednek. A miniszter vizsgálatot is elrendelt. Azonban joggal merül fel a kérdés, hogy az utasbiztonságnak és a vonalakon közlekedő szerelvények állapotának és korának mennyi köze van egymáshoz. Mennyire lehet ráfogni egy-két karbantartóra a hétfői balesetet a jelenlegi állapotok mellett?

150 fut azokból a vonatokból, amelyeket a 70-es évek hőmérsékleti viszonyaira terveztekhttps://telex.hu/belfold/2023/07/20/mav-baleset-fennakadasok-jarmupark-felujitasok-elavult