Skip to content

BuBa. Ezt is elbaxzta a Fidesz

BuBa. Ezt is elbaxzta a Fidesz

Egy történelmi lehetőség, amit tönkretettek: ez a Budapest–Balaton kerékpárút

 

Tizenegy évvel azután, hogy először felmerült a terve, jó pár év késés után végre átadták a bringautat, amin Budapesttől egészen a Balatonig lehet tekerni. Kár, hogy sok mindenre alkalmas, de erre az egyre pont nem.

Bár inkább ne épült volna meg a Budapest–Balaton kerékpárút!

Akkor még lehetne reménykedni, hogy lesz egy bringautunk, amin letekerhetünk a Balatonig. Így nincs.

A bringás turistáknak mindig is nagy álma volt, de amióta 2006-ban kiépült az ország legjobb bringás lehetősége, a Balatont körbekerülő bringakör, főképp adta magát, hogy gépjármű nélkül is el lehessen jutni a magyarok Riviérájára. 2011-ben hangzott el először a valamivel konkrétabb terv, 2017-ben pedig meg is jelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely elkülönítette a Budapest–Balaton kerékpárút megépítésére fordítandó összeget. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár akkor azt nyilatkozta, 2019-re meg is lesz a bringaút, 2019-ben viszont a szélfútta ördögszekereket látva már nemigen lehetett letagadni, hogy még egyetlen kapavágás sem történt az ügy érdekében.

Korábban írtuk

Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de legalább a miénk, vagyis a BuBa

Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de legalább a miénk, vagyis a BuBa

Budapest–Balaton biciklivel: mintha a Kékes fölé tekernél fel

Fotó: Az első e bike töltő Budapest után.

Budapestről több útvonalon is el lehet jutni biciklivel a Balatonra. Melyik útvonal gyorsabb, könnyebb, biztonságosabb, és melyik az érdekesebb egy turista számára? Teszteltük, milyen kánikulában letekerni a meredek kaptatókkal teli Budapest–Balaton kerékpárúton, azaz a BuBán, egy kontrollbringás pedig elindult a klasszikus, 7-es főút melletti úton. Érdekes eredmény született. Most csak annyit mondunk, hogy a Mátra lábától, Gyöngyösről indulva 840 métert kell felfelé kapaszkodni az ország legmagasabb pontjáig, a Kékestetőig, a BuBán pedig 910 méter a szintkülönbség.

Túrainformációk
Nehézség:
Nehéz
Útvonal hossza:
110 km
Szintkülönbség:
700-910 m
Menetidő:
7-9,5 óra

Bár már tavaly átadták a Budapest–Balaton kerékpárutat, a BuBát, de csak a nyári szezon végén, így igazából ez az első nyár, amikor sokan próbálhatnak meg végigtekerni rajta. Az egyik első kánikulai napon a Telex is nekivágott, hogy tesztelje az útvonalat. Mizsur András és Tenczer Gábor az új, hivatalos útvonalon jutott el a Balatonig, míg Fehér János kontrollcsoportként alternatív útvonalat követett. Azt akartuk megtudni, melyik útvonal a gyorsabb, könnyebb és biztonságosabb, és melyik az érdekesebb egy turista számára.

Az eljutási versenyről érzékletes videót is készítettünk, ami itt nézhető meg:

Mizsur sporttárs: A savanyú bringasztráda

A Budapest–Balaton bringaútról elsőre egy klasszikus idézet jut eszembe: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de legalább a miénk, vagyis a BuBa kicsit élvezhetetlen, kicsit összegányolt, de legalább van. Hogy minek és kinek, az továbbra is nagy kérdés. A hobbibringásoknak, kirándulóknak túl nehéz, családdal, gyerekkel öngyilkosság nekivágni a több mint 100 kilométeres távnak, amely tele van meredek kaptatókkal. Még azt sem lehet mondani, hogy csak az eleje nehéz, mert még Velence után is van pár kaptató.https://telex.hu/szepkilatas/2023/07/01/buba-budapest-balaton-kerekparut-teszt-kanikula

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



8 Comments

  1. Névtelen
    2023.07.21. 08:29

    Buba éneke
    https://www.youtube.com/watch?v=11inHlve7t8

  2. Névtelen
    2023.07.21. 08:37

    Fanyalognak a telexesek

    Ki nem sz@rja le őket a 3. világháború közepén?

    Hát Alex biztos nem.

    Alex erőteljes

    1
    1
  3. Névtelen
    2023.07.21. 08:41

    ” tele van meredek kaptatókkal”

    a mocskos fidesz

    igazán eltakaríthatta volna az útban lévő hegyeket

    1
    1
    • Névtelen
      2023.07.23. 19:55

      Van több megoldás is a meredek kaptatók könnyebbé tételre, mint a hegyek lefaragása, de ezt egy tahó magyar úgysem értené meg.

  4. Névtelen
    2023.07.21. 08:43

    BuBa

    vagyis Bukta

    csodálkozol?

    Hát mindenszarizmus van!

  5. Névtelen
    2023.07.21. 08:46

    „Ráadásul a biatorbágyi viaduktot leszámítva nincs túl sok látnivaló az útvonalon. A táj sokszor monoton, többnyire szántóföldek között kanyarog az egyébként sok helyen tényleg kiváló minőségű bringaút.”

    Ez olyan borzasztó! „Orbán takarodj!”

    • Névtelen
      2023.07.21. 17:24

      Borzasztó! Rémes! A szegény drótszamaragnak tekerni kell, nem viszik őket, mint békagalamb a pálmafát! Pedig már a régi rómaiak is tudtak egyenesedni, elhordták, lehordták, megfú

      • Névtelen
        2023.07.22. 17:26

        Előljáróban:
        https://m.media-amazon.com/images/I/41FMX4uGIwL.__AC_SX300_SY300_QL70_ML2_.jpg
        Aztán:
        … megfúrták ami útban volt.
        Arturha, Drótszamária királya kiadhatta volna a parancsot, hogy a Kerékaszfalt szamaragjai ne a
        Szent Köcsögöt hajkurásszák, hanem ásóra, lapátra fel, egyengessenek.
        Vagy az usa-dolláron kilóra megvett telexesek felvehettek volna néhány kubikost a szarkesztőseggi munkára, ők pedig mehettek volna a szakértelmüknek megfelelő egyengető munkát végezni. 😛

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük