Több mint 50 ingatlant ajándékozott édesanyjának egy borsodi férfi…

Több mint 50 ingatlant ajándékozott édesanyjának egy borsodi férfi, amiket később vissza is kapott, miközben ők ketten néhány év alatt 150 ingatlant vásároltak, legtöbbjükre árverésen tettek szert. A NAV a vagyonszerzési illetékek megállapításakor figyelt fel a két magánszemélyre, akik elvileg nem működtettek ingatlanforgalmazó vállalkozást. Indokolt volt tehát, hogy az adóhivatal 5 évre visszamenőlegesen elemezze ezeket az ügyleteket. Mint kiderült, az oda-visszaajándékozáson túl az ingatlanokat jelentős haszonnal értékesítették, azonban az ebből származó jövedelmüket nem vallották be.

Az anya elismerte, a fiú nem

Az elrendelt jogkövetési vizsgálatok eredményeként az anya – aki könyvelőként dolgozott – elismerte, hogy üzletszerűen adta-vette az ingatlanokat, és bevallásait önellenőrzéssel helyesbítette, amivel több mint 10 millió forint adókötelezettséget pótolt. Nem így a fia, aki nem élt az önellenőrzés lehetőségével.

Az ajándéközönnel az volt a cél, hogy kedvezőbb adózási helyzetbe kerüljenek az ingatlanok eladásakor, ami azt jelentette volna, hogy bevételüknek csak a negyede után kellett volna megállapítani az adót. Mivel azonban egyértelmű volt a visszaélés szándéka, a NAV az eredeti, szerzéskori értéket vette figyelembe, amikor megállapította a családtagok terhére az összesen 110 millió forint adóhiányt és bírságot. Ennek, a költségvetést megillető bevételnek a biztosítására bankszámlákat és ingatlanokat kellett zárolni, értékpapírokat és követeléseket kellett lefoglalni, hogy biztosan megtérüljön az okozott kár, tudtuk meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságától.

FOtó: Miskolc. Lakatlannak tünő ház a belvárosban