Kivégzik a ferihegyi repteret

 

Rájár a rúd a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, amit még mindig nem tudott a magyar kormány meg- illetve visszaszerezni a külföldi tulajdonostól. Júniusban káosz alakult ki a reptérre vezető úton, most viszont még rosszabb hír érkezett.

Az osztrák államvasút, az ÖBB szombaton jelentette be, hogy megindul a vasúti építkezés Bruck an der Leitha és a bécsi Schwechat nemzetközi repülőtér között.

Vitézy Dávid szerint ez azt jelenti, hogy az új pályán – ami zöldmezősen épül majd ki – a Budapest, Győr, Pozsony felől érkező, Bécsbe tartó vonatok Bécs előtt érintik a nemzetközi repülőtér melletti vasútállomást, így Nyugat-Magyarország felől a bécsi repülőteret gyorsabban érjük majd el, mint a budapestit.

 

Vitézy szerint az osztrák beruházás messze túlmutat a lokális részérdekeken, a bécsi repülőtér az európai versenyképességen, az összeurópai logikán és a légi és a vasúti hálózati összekapcsoltságon igyekszik javítani. Szerinte szomorú azt látni, hogy mindezekhez képest Magyarországon évek óta tervben lévő, és az EU által már támogatott vasúti előkészítések leállításáról és nem megépítéséről van szó.