Szőnyeg alá söpréstől félnek a nők, akiket bántalmazhattak a Honvédségnél

Rend és fegyelem: elhallgattatástól, szőnyeg alá söpréstől félnek a nők, akiket bántalmazhattak a Honvédségnél

BELFÖLD

július 14., 17:56
  • Hiába kérhetett már márciusban segítséget, a Magyar Honvédség vezérkara csak most – a 444 és a Szabad Európa cikkei után – kezdhetett el foglalkozni a szolnoki katonanő ügyével, aki szexuális zaklatás miatt jelentette fel a parancsnokát.
  • Polt Péter legfőbb ügyész szerint már a sértett és a tanúk kihallgatása is megvolt – a 444-nek nyilatkozó belső forrás szerint viszont a katonanőt hivatalosan azóta sem kereste senki. Állítása szerint a feljelentett parancsnok még mindig ugyanott, ugyanabban a beosztásban dolgozik.
  • Az ügy kirobbanása után, az éj leple alatt a Honvédelmi Minisztérium új rendelettel lepte meg a katonákat. Ez rögzíti, hogy az alapvető jogaik feláldozhatók a rend és fegyelem oltárán.

Az egyébként sem csendes szolnoki bázison mostanában különösen nagy a zaj: két különböző, nők elleni bántalmazási ügyben is büntetőeljárás indult nemrég. Múlt hónapban a Központi Nyomozó Főügyészség egy tavaly őszi szolnoki kiképzés miatt kezdett el nyomozni, ahol két katonanő is sérüléseket szenvedett. Ezzel párhuzamosan egy jogásztiszt szexuális zaklatás miatt jelentette fel a parancsnokát.

A helikopterbázison tavaly októberben tartottak úgynevezett tömegkezelési felkészítést, amivel a koszovói szerb tüntetők és a magyar békefenntartók összecsapásához is hasonló helyzetekre készítik fel a katonákat.

Ahogy élesben, úgy a gyakorlatokon is kötelező a védőfelszerelés, a nőknek speciális melltartót is kell hordaniuk. Az egyik női katona, egy őrmester szóvá tette a felettesének, egy törzszászlósnak, hogy a melltartó nem véd eléggé, mert hiányzik belőle egy betét, ami pont a mellkast érő ütéseket tompítaná. Erre a felettese gumibottal többször mellbe ütötte, aztán bakanccsal hasba rúgta – így akarta demonstrálni az őrmesternek, hogy a védőfelszerelés hatásos.

Ugyanezen a kiképzésen egy másik katonanő olyan súlyos lábsérülést szenvedett, hogy kórházba került. Úgy tudjuk, kétszer is megműtötték, és csak a múlt héten mehetett haza.

A hozzánk eljutott dokumentumok szerint Polt Péter július elején azt írta Harangozó Tamás országgyűlési képviselő kérdésére, hogy mindkét nyomozás során eddig okirati bizonyítékok beszerzésére, adatelemzésre, a sértettek és a tanúk kihallgatására került sor, de bizonyítékok még egyik ügyben sem állnak rendelkezésre. Informátorunk szerint – aki szintén a szolnoki bázison dolgozik, és jól ismeri az érintetteket – viszont a jogásztisztet, akit a bázison szexuálisan zaklathatott a felettese, eddig nem keresték, és a kérdéseire sem kapott választ.

A sértett szerint még meg sem keresték, az ügyész szerint már ki is hallgatták

Az ügyet jól ismerő forrás szerint a honvédség valójában csak három hete rendelt el vizsgálatot, és csak a sérült nők ügyében történt eddig bármilyen előrelépés. A vezérkartól többtagú bizottság ment Szolnokra, az áldozatokat, a bántalmazó katonát és tanúkat is beidéztek. Arra a kérdésünkre, hogy a szexuális zaklatás miatt panaszt tevő katonanő miért nem kaphatott segítséget, a honvédelmi minisztérium eddig mindössze annyit válaszolt: 2022 októberében Böröndi tábornok a Magyar Honvédség Katonai Képviseletét vezette Brüsszelben, így sem jog- sem hatásköre nem volt a cselekmény elbírálására. Ezért az ügyben érintett egyetlen panaszos sem kereshette meg, mert a vezérkari főnöki posztra csak idén májusban nevezték ki.

Annyi fejlemény azért mégis van, hogy a katonanőt a feljelentés után két hónapra rendelkezési állományba helyezték, ami azt is jelenti, hogy a két hónap letelte után gyakorlatilag bármikor kirúghatják. Erre eddig azért nem kerülhetett sor, mert betegállományban van. A velünk megosztott dokumentumok szerint – amiket Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is aláírt – ez a maximális idő: két hónap időtartamra helyezhető rendelkezési állományba az, akinek nem kell a beosztásától eltérő másik pozíciót betöltenie, így a katonanő is.

Forrásunk szerint a jogásztisztnek annyit sikerült elérnie, hogy áthelyezzék egy másik szolgálati helyre – de ettől függetlenül továbbra is a munkáltatója maradt, akit szexuális zaklatással vádol.

Rend és fegyelem

Épp csak megjelent a cikkünk arról, hogy nőket bántalmazhattak és zaklathattak a szolnoki bázison, másnap késő este új rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, aminek értelmében a magyar katonáknak többet kell eltűrnie – az orosz-ukrán háborúra hivatkozva.

Az új rendelet kimondja, hogy a katonai rend és fegyelem oltárán bizonyos mértékig feláldozhatók a katonák jogai. A kiképzéseken, gyakorlatokon a közvetlen felettesük korlátozhatja a személyes szabadságukat, „szükséges mértékű, arányos és a feladat céljához igazodó” viselkedést követelhet meg tőlük, és ehhez mérten gyakorlatilag bárhogy viselkedhet velük. Bár a parancsnokok a rendelet szerint nem fenyíthetik a katonákat és tiszteletben kell tartaniuk az alapvető jogaikat, azokat „szükséges” mértékben és ideig korlátozhatják is.

Előbb a koronavírus, aztán az ukrajnai háború miatt fenntartott vészhelyzet miatt a katonák szolgálatra vezénylésében, a kiképzések, gyakorlatok időtartamában is el lehet térni a hatályos jogszabálytól – ez az, amit Böröndi Gábor vezérkari főnök az ügyészség szerint nem sértett meg, amikor egy feljelentés állítása szerint májusban nyilvánosan alázhatta, taníttatásra vihette és ott kínozhatta a honvédségi sofőröket. A honvédségnek egyébként a katonanők ügyeiben is törvénybe foglalt kötelessége lett volna feljelenteni a bántalmazással vádolt parancsnokokat, de ez nem történt meg.

„Büntetőeljárás azért van, mert az áldozatok feljelentést tettek. Szőnyeg alá akarták söpörni az ügyet, és meghurcolni őket”,mondja a forrásunk. Elmondása szerint néhány éve indult már vizsgálat az egyik feljelentett parancsnok ellen szexuális visszaélés miatt.

Fotó: Kormánypárti politikus