Nemzetközi lapszemle: Az európai populisták a menekültek és Ukrajna ügyében sem egységesek

Nemzetközi lapszemle: Az európai populisták a menekültek és Ukrajna ügyében sem egységesek

HVG360

Továbbra is vezető téma a nemzetközi sajtóban az EU-s menekültügyi vita, a magyar és a lengyel kormány fellépése, és annak lehetséges következményei. Több lap is foglalkozik az oroszországi puccskísérlet utáni helyzettel: Putyint nem szabad leírni, de kérdés, hogyan alakulnak a rendszeren belüli erőviszonyok. Az orbáni modell felé közelít Ausztria. Macronnak sürgősen reformokat kell bevezetnie, hogy úrrá legyen a franciaországi helyzeten. Válogatásunk a világlapok cikkeiből.

Spiegel

Bosszút áll a magyar és a lengyel miniszterelnök, amiért június elején a közösség kétharmaddal, Budapest és Varsó ellenében szavazta meg a menedékpolitika gyökeres átalakítását. Ebből botrány lett a csütörtök-pénteki csúcstalálkozón, ám ha a két ország valóra váltja fenyegetését, akkor súlyos viszállyal szembesül az EU.

A többiek provokációnak tekintették a brüsszeli partizánakciót. A luxemburgi kormányfő kifejtette, hogy a két kormány nem kérdőjelezhet meg eldöntött kérdéseket, ehhez ő nem partner. Morawiecki és Orbán azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a bevándorlás ügyében csakis egyhangú döntést szabad hozni. Pedig az alapszerződések alapján van mód minősített többséggel határozni, és ezt már többször megerősítette az Európai Bíróság is.

A magyar-lengyel törekvés az, hogy változatlanul vétójoguk legyen a menedékpolitika kérdéseiben. Papíron semmit sem értek el, elsősorban a hazai közönségüknek játszottak – ez volt az egybehangzó vélemény a brüsszeli fórumon. Hogy ez igaz-e, az attól függ, Budapest és Varsó tényleg megtagadja-e a szolidaritási járulék fizetését.