Tíz év alatt jelentősen nőtt melegházasságot elfogadó magyarok aránya

Bár az elmúlt egy évtizedben nőtt a homoszexuálisokkal szembeni tolerancia Magyarországon, még így is messze lemarad számos nyugat-európai országtól – derül ki az Ipsosnak a Pride hónaphoz kapcsolódó kutatásából.

A 30 vizsgált országban átlagosan 3 százalék vallotta magát leszbikusnak vagy melegnek, 4 százalék biszexuálisnak, 1 százalék pánszexuálisnak vagy omniszexuálisnak és 1 százalék aszexuálisnak. A Z generáció (az 1997 után születettek) tagjai kétszer nagyobb valószínűséggel azonosítják magukat biszexuálisként, pánszexuálisként/omniszexuálisként és aszexuálisként, mint a millenniálok (az 1981 és 1996 között születettek), és négyszer nagyobb valószínűséggel, mint az 1965 és 1980 között született X, továbbá az 1948 és 1964 között született „boomer” generáció tagjai.

Globálisan 1 százalékuk mondja magát transzneműnek, 1 százalékuk nem binárisnak/fluidnak, 1 százalékuk pedig nem férfi vagy nőként határozza meg magát. A magukat LMBT+ közösség tagjaiként azonosító felnőttek aránya az országokat összevetve igen változatos: míg Brazíliában 15 százalék, Peruban csak 4 százalék.https://24.hu/belfold/2023/07/02/meleghazassag-homoszexualitas-lmbt-kozvelemenykutatas-ipsos-magyarorszag/