Miskolci Egyetem. A PET-palackból Magyarországon szinte semmi nem hasznosult újra

A Miskolci Egyetem megdöbbentő adatai szerint a vegyes (kommunális) hulladék 15 százaléka papír, 15 százaléka műanyag, ha pedig az üveg-, illetve textilhulladékot is hozzáadjuk, akkor

a szemét 40 százaléka volt olyan értékes alapanyag, ami ma még a föld alá kerül, de a legjobb esetben is csak az égetőbe.

A 60 kilotonna PET-palackból Magyarországon szinte semmi nem hasznosult újra, vagyis nem lett a használt palackokból ismét PET a klasszikus körforgás értelmében. Maga a Mol már eddig is gyűjtötte a használt sütőolajat, de itt is csak 5 százalék volt a begyűjtési arány (0,1 kg/fő/év, ez Ausztriában 1 kg/fő/év), a többi a csatornában landolt, vagyis még csak nem is a vegyes hulladékban. Itt a Mol éttermekkel, bolthálózatokkal karöltve, praktikusabb leadási lehetőségekkel sokkal nagyobb arányt szeretne elérni.

A fémesek ugyan joggal büszkék arra, hogy a leadott járművek 90 százalékát újrahasznosítják, de itt a „nevezővel” van baj, mert roncsautóként csak 10 százalék kerül be a rendszerbe.

A használt ruhák gyűjtésén is van mit fejleszteni, ma országosan 1500 konténer áll rendelkezésre, jellemzően nagy élelmiszerboltoknál. A Mol terve az, hogy országos lefedettséggel ez a szám 6000 konténerre nőjön. Emellett minden 10 ezer fölötti településen lesz fix hulladékudvar. Amiért eddig a lakosság pénzt kapott, azért a jövőben is fog, de ahol szükség van rá, fémeknél, értékes elektronikai cikkeknél még javulhat is az ösztönzés.https://telex.hu/gazdasag/2023/06/30/julius-1-elindul-uj-hulladekrezsim-mol-epr-dij-termekdij-mohu-monopolium