Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de legalább a miénk, vagyis a BuBa

Budapest–Balaton biciklivel: mintha a Kékes fölé tekernél fel

Fotó: Az első e bike töltő Budapest után.

Budapestről több útvonalon is el lehet jutni biciklivel a Balatonra. Melyik útvonal gyorsabb, könnyebb, biztonságosabb, és melyik az érdekesebb egy turista számára? Teszteltük, milyen kánikulában letekerni a meredek kaptatókkal teli Budapest–Balaton kerékpárúton, azaz a BuBán, egy kontrollbringás pedig elindult a klasszikus, 7-es főút melletti úton. Érdekes eredmény született. Most csak annyit mondunk, hogy a Mátra lábától, Gyöngyösről indulva 840 métert kell felfelé kapaszkodni az ország legmagasabb pontjáig, a Kékestetőig, a BuBán pedig 910 méter a szintkülönbség.

Túrainformációk
Nehézség:
Nehéz
Útvonal hossza:
110 km
Szintkülönbség:
700-910 m
Menetidő:
7-9,5 óra

Bár már tavaly átadták a Budapest–Balaton kerékpárutat, a BuBát, de csak a nyári szezon végén, így igazából ez az első nyár, amikor sokan próbálhatnak meg végigtekerni rajta. Az egyik első kánikulai napon a Telex is nekivágott, hogy tesztelje az útvonalat. Mizsur András és Tenczer Gábor az új, hivatalos útvonalon jutott el a Balatonig, míg Fehér János kontrollcsoportként alternatív útvonalat követett. Azt akartuk megtudni, melyik útvonal a gyorsabb, könnyebb és biztonságosabb, és melyik az érdekesebb egy turista számára.

Az eljutási versenyről érzékletes videót is készítettünk, ami itt nézhető meg:

Mizsur sporttárs: A savanyú bringasztráda

A Budapest–Balaton bringaútról elsőre egy klasszikus idézet jut eszembe: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de legalább a miénk, vagyis a BuBa kicsit élvezhetetlen, kicsit összegányolt, de legalább van. Hogy minek és kinek, az továbbra is nagy kérdés. A hobbibringásoknak, kirándulóknak túl nehéz, családdal, gyerekkel öngyilkosság nekivágni a több mint 100 kilométeres távnak, amely tele van meredek kaptatókkal. Még azt sem lehet mondani, hogy csak az eleje nehéz, mert még Velence után is van pár kaptató.https://telex.hu/szepkilatas/2023/07/01/buba-budapest-balaton-kerekparut-teszt-kanikula