Megrongálták és kifosztották a Nike és a Zara egy-egy üzletét meg egy Lidlt

Franciaország: válságtanácskozás, rendkívüli állapot, felgyújtott autók, kifosztott üzletek és 667 letartóztatott a rendőrök által lelőtt 17 éves fiú halála után

Rennes-ben, Toulouse-ban és Lyonban is zavargások voltak, összecsapások törtek ki a zavargók és a rendőrség között, ahogy délen, Marseille-ben is, északon pedig Lille-ben és környékén. Párizsban a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, kukákat gyújtottak fel, a belvárosban pedig több üzletet is kifosztottak. A Le Monde szerint megrongálták és kifosztották a Nike és a Zara egy-egy üzletét, itt 14 embert tartóztattak le, de több embert letartóztattak akkor is, amikor kirakatokat törtek be a rue de Rivoli bevásárlóutcán.

photo_camera Fotó: ZAKARIA ABDELKAFI/AFP

Guardian beszámolója szerint a tüntetők néhány városban középületeket is célba vettek. A tüntetők „bosszú Nahelért” feliratot fújtak fel az épületekre és felgyújtottak egy bankot.

Párizs egy külvárosában, Montreuil-ben fiatalok százai támadtak meg üzleteket, köztük egy gyógyszertárat és egy McDonald’s-ot, a városháza előtt pedig kukákat gyújtottak fel. A rendőrség válaszul itt könnygázt vetett be.

Nantes városában pedig egy autóval hajtottak neki egy Lidl-nek, amit aztán szintén kifosztottak. Lyon külvárosában, Vaulx-en-Velinben a zavargók tűzijátékokkal lőtték a rendőröket, a Párizstól északkeletre fekvő Sevranban pedig egy tucat autót gyújtottak fel. Több üzletet és szupermarketet kifosztottak Lille városában is. A város egyik kerületében felgyújtottak egy önkormányzati épületet és egy általános iskolát is, de kigyulladt egy szálloda, egy irodaépület és egy szociális központ is.

photo_camera Fotó: MAURIZIO ORLANDO/Hans Lucas via AFP

Három párizs környéki városban, Clamartban, Compiègne-ben és Neuilly-sur-Marne-ban már teljes vagy részleges éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, miután egy kiszivárgott rendőrségi jelentés szerint a következő napokban az eddiginél is súlyosabb zavargások várhatók a városokban.

photo_camera Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

A BBC szerint a francia rendőrszakszervezet vezetője visszautasította azokat a vádakat, miszerint a rendőrök rasszisták lennének. „Az embereket nem lehet a bőrszínük miatt ellenőrizni. A tények figyelembevételével ellenőrzöd és tartóztatsz le valakit” – mondta Thierry Clair, a szakszervezet főtitkárhelyettese a BBC-nek.

„A francia rendőrség nem rasszista. Előfordulhat olyan viselkedés, ami határeset, és néhány tisztet már figyelmeztettek vagy elbocsátottak ilyen viselkedésért, de ez egy marginális dolog, ami minden vállalatnál vagy intézménynél előfordulhat.” Szerinte azért sem lehet általánosítani, hogy a rendőrök rasszisták, mert az ő kollégái között is vannak „más fajú vagy vallású” emberek.

Élisabeth Borne
photo_camera Élisabeth Borne Fotó: STEFANO RELLANDINI/AFP

A BBC-nek Macron pártjának egyik képviselője azt mondta, a fiú halála miatt kitört zavargások mértéke „aránytalan”. A francia miniszterelnök, Élisabeth Borne a sajtónak úgy fogalmazott péntek reggel, hogy a csütörtök esti események „megbocsáthatatlanok”, és a legfontosabb most a rend helyreállítása.