A Diósgyőri vár felépülhetne, de a városvezetés nem tudná azt kinyitni

Pénteken délelőtt sajtótájékoztatót tartott Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármester és Szarka Dénes a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese annak kapcsán, hogy a legfrissebb igazságügyi szakértői vélemény is alátámasztotta: az átépítés alatt álló Diósgyőri vár tornyait meg kell erősíteni.

„Korábban egy szakértői véleményt szereztünk be, arról, hogy folytatódhat-e a kivitelezés, de sajnos a szakértői anyagok azt támasztották alá, hogy további 2 milliárd forint kell a vár befejezésére az eredetileg elnyert keretösszegen felül” – mondta Szopkó Tibor. Hozzátette: egy utolsó szakvéleményt kért tőlük a szaktárca a tornyok állapotáról, amelyet ők megküldtek az Építési és Közlekedési Minisztériumnak. Az alpolgármester azt is hangsúlyozta, hogy a várat be tudnák befejezni a most rendelkezésre álló összegből, de nem tudnák azt kinyitni a látogatók számára.

Szarka Dénes arról beszélt, hogy a vár fejlesztése több ütemben zajlik. „A városvezetés elkötelezett volt abban, hogy ne egy félkész állapotú vár maradjon és ezt az elkötelezettséget a mostani hatodik szakértői vélemény bekérése is alátámasztja” – mondta. Rámutatott: többször elhangzott az, hogy a költségvetés rendelkezésre áll, azonban szerintük, ha ezt az összeget átcsoportosítják, akkor a várat nem tudják kinyitni. „Mivel a közművek és a látogatóközpont nem valósulna meg a költségek átcsoportosításával, akkor előállhat az a helyzet, hogy kívülről egy kész várat fogunk látni, azonban látogatók nem mehetnek be” – húzta alá.

boon.hu info