Skip to content

Na erről jól lecsúszott Miskolc. Tízmilliárdokat ad a kormány a várpalotai hadiipari komplexumra

Na erről jól lecsúszott Miskolc. Tízmilliárdokat ad a kormány a várpalotai hadiipari komplexumra

Eladták a diósgyőri fegyvergyárat

Miről írt 30 éve az Észak-Magyarország?

Hónapok óta suttogtak róla a jól értesültek, de mára valósággá lett: magyarországi befektetők vásárolták meg a felszámolás alatt álló Diósgyőri Gépgyár általános gépgyárát, vagy ahogy a köznyelv hívja: az ágyúgyárat, a fegyvergyárat – ez volt a hír az Észak-Magyarország 1993. február 27-i számában. A megyei napilap Juhász Judit kormányszóvivőt idézte: „a vevő, az Army-Coop kft. folytatni kívánja az önálló gyár hadiipari tevékenységét, úgy, hogy gazdasági társaságot hoz létre a megvásárolt vagyon működtetésére. Ebben a gazdasági társaságban 10 százaléknyi tulajdonrész tartós állami tulajdonban marad”. 

A Digép akkor már két éve felszámolás alatt állt. A szerkesztőség így értékelte a fejleményeket: 

utólag elmondva érdemes volt fenntartani a jóformán tényleges megrendelések nélkül maradt fegyvergyárat ennyi ideig.

Pénzről nem esett szó

A vételárat mind a vevő, mind az eladó titokban tartotta. Négyszázhetven dolgozó foglalkoztatása rendeződött, legalább fél évig: az új tulajdonos legalább hat hónap foglalkoztatási garanciát vállalt – részletezte az írás. 

Főleg német és osztrák cégek gyártanak majd lőszert. A magyar állam most a környezetet alakítja ki ehhez több mint 20 milliárd forintért.

A szerda este megjelent határozat szerint a kormány egyetért a Várpalotai Védelmi Ipari Park Komplexum fejlesztése érdekében a közműnyomvonal áthelyezésével, a közműellátás biztosítását szolgáló fejlesztések, valamint a  kapcsolódó útfejlesztések (7204.  számú országos közút) előkészítésével és megvalósításával, a Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium korszerűsítésével, Várpalota Kálvária városrészében lévő ingatlanok közművesítésével, valamint munkásszálló kialakításával Várpalotán a „Készenléti” lakótelepen. Minderre a határozat végén szereplő összegzés szerint idén és a következő három évben 16,5 milliárd forintot fordítanak, az egyes pontokban szereplő összegeket összeadva azonban 22 milliárd jön ki.

Orbán Viktor miniszterelnök idén februárban fogadta Armin Pappergert, a német Rheinmetall hadi- és járműipari nagyvállalat vezérigazgatóját, és kijelentette: az ukrajnai háború idején látszik, hogy jó döntés volt a magyar hadiipar fejlesztési programjának elindítása. Magyarország megvédése a legfontosabb cél, ezért a magyar honvédség és a hadiipar fejlesztése a válság ellenére sem lassulhat.

A német cég várpalotai tüzérségi lőszergyáráról már 2021-ben hírt adott a hvg.hu , tavaly pedig harmadik magyarországi vállalatát alapította meg Rheinmetall, amely „átfogó és modern lőszerarzenál szállítására” kapott megbízást a Honvédelmi Minisztériumtól gyalogsági harcjárművekhez, harckocsikhoz, tüzérségi eszközökhöz és ködgránátvetőkhöz. Az is 2021-es hír volt, hogy 2024-ig telepítik át Magyarországra a Hirtenberger Defence Systems ausztriai gyárát. Várpalotán képzelik el egyebek mellett az aknavetőgyár gránátgyártását is.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



9 Comments

  1. Névtelen
    2023.06.29. 11:36

    Majd a Városháza tornyának volt müezzinje, a bronzérmes polgármesterjelölt leporolja 2014-es programját és segít. Itt van a rövid-velős szórólapja.

    1. „Miskolc doktora: gyógyturizmus”
    2. „Fűben fában orvosság és munkahely”
    3. „üzemi gombatermesztés”
    4. „egy hely, ami tiszta szén”

  2. Névtelen
    2023.06.29. 11:56

    „lecsúszott?” ?????????

    Mikor volt fent?

    Amikor Böszme, Szili, Lampert , Toller-követők ellenében pályázott a kulturális főváros címre?

    „Pécset javasolja 2010-re Európa kulturális fővárosának a kormány – jelentette be Bozóki András kulturális miniszter a szerdai kormányülés után.”
    😁😂🤣😀

  3. Névtelen
    2023.06.29. 12:14

    Háááát telefonáljatok!!!

    „Éjszaka csörög az állatorvos telefonja. Mérgesen felveszi, hisztérikus idős női hang:
    – Doktor úr segítsen! A két kutyusom úgy össze van ragadva, hogy sehogyan sem tudom őket szétválasztani. Mit tegyek?
    – Figyeljen: most letesszük a telefont, maga felhívja egy ismerősét – de nem engem – és megkéri, hogy hívja vissza magát. A kan megriad majd a telefoncsörgéstől, és elengedi a szukát.
    – És ez biztos beválik?
    – Be. Az előbb nálam is működött…”

  4. Névtelen
    2023.06.29. 13:14

    Kató és Janó csak tette a dolgát. gratulálok

    • Névtelen
      2023.06.29. 13:47

      miért nem mutattátok meg, nanopolisz

      12 évig voltatok kormányon. Előtte meg, ugye…

  5. Névtelen
    2023.06.29. 13:48

    miért nem mutattátok meg, nanopolisz

    12 évig voltatok kormányon. Előtte meg, ugye…

  6. Névtelen
    2023.06.29. 16:30

    Hadiipari komplexum?Most akkor mi nem békepártiak vagyunk?Hogy van ez?

    • Névtelen
      2023.06.29. 21:21

      „ha békét akarsz….”
      magas ez egy debil kretén-nek, vagyis dékásnak

  7. Névtelen
    2023.06.29. 21:21

    „ha békét akarsz….”
    magas ez egy debil kretén-nek, vagyis dékásnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük