Miskolc. Nem egy „klasszikus” pszichiátriai intézmény

Június elején átadták Miskolcon az új Pszichiátriai Centrumot, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórházának területén fogadja betegeit. A beruházásnak és fejlesztésnek köszönhetően már új ellátási keretek között várja a pácienseket a Pszichiátriai Centrum – Prevenciós Diagnosztikai és Terápiás Központ Autizmus Specifikus Ellátó Hely.

„Ez egy olyan létesítmény, ahol a cél, hogy bármely életkorban lévő beteg, aki mentális problémával küzd, őket magasszinten tudjuk ellátni” – mondta a boon.hu-nak dr. Pesti Zsuzsanna, a Pszichiátriai Centrum vezetője. Arra is rámutatott: hogy a tizenöt ágyas akut pszichiátriai részleggel a betegek gyógyítása valósul meg. „Egy demencia ellátásra specializálódott részleg is meg fog megvalósulni a centrumban, ami egyedülálló kezdeményezés lesz országszerte” – húzta alá.

Azt is elmondta, hogy a gyermek pszichiátria már hároméves kortól be tud avatkozni egy adott betegség esetén.

„Ami hiánypótló és egyedi a centrumban, az hogy 14 és 18 év közötti serdülők ellátása is biztosított nálunk, ami országszerte sajnos hiány” – hangsúlyozta.

A centrumvezető szerint ennek az az oka, hogy a gyermekpszichiátriák csak 14 éves korig foglalkoznak a gyermekkorú beteggel, míg a felnőtt ellátási osztályok csak 18 év felett, így keletkezik egy ellátási hiány, ami az életkorokat illeti.

„Ezt az ellátási hiányt mi meg fogjuk tudni oldani” – mutatott rá.

Példanélküli még a centrum esetében az autizmus specifikus ellátás.

„Ehhez és a többi ellátási területhez a szakember gárda megvan, de még várunk szakdolgozókat és orvos kollégákat is” – mondta.