FERI BÁCSI ÉS FORINT KUTYA KALANDJAI A KÉKEN

Soós Ferenc kutyájával, Forinttal április végén indult útnak Hollóházáról, hogy egyvégtében végigjárja az Országos Kéktúrát (OKT). Egy elveszett telefonnak köszönhetően már nemcsak családja és barátai, hanem a kéktúrázók internetes közössége is szurkol a sikerükért. A Balaton-felvidéken csatlakoztunk hozzájuk egy rövid szakaszra.

A kercaszomori párossal az idei nyár egyik legforróbb napján találkoztunk a Csobánc aljában, majd együtt sétáltunk be Káptalantótiba. Elöl Forint kutya, mögötte Feri bácsi, hátul pedig az OKT Facebook-csoportjának képeiről már jól ismert kerékpáros utánfutó. Feri bácsi eredetileg egyébként nagy hátizsákkal indult útnak, de hamar kiderült, hogy nem bírja a csípője, ezért váltott menetközben erre az alternatív csomagszállítási módra, ami egyelőre remekül bírja a kiképzést, leszámítva persze a saras és sziklás szakaszokat.

Születésnap az erdőben

Feri bácsi a Kéken ünnepelte a 75. születésnapját, de a 70. évét is hasonlóan sportosan köszöntötte, akkor egy őrségi terepfutó versenyen indult. Az OKT végigjárása tulajdonképpen egy hirtelen ötlet volt részéről, szerette volna a 75. születésnapját az előző jubileumhoz hasonlóan valami emlékezetes teljesítménnyel megünnepelni. S ha már eldöntötte, meg is kellett valósítania azt. „A mi családunkban, ha kimondunk valamit, azt már nem lehet visszaszívni.” Népes családja – 5 gyermeke és 11 unokája nem lepődött meg a terven. „Ismerik az apjukat és a nagyapjukat” – mondja nevetve.

Mindebbe persze úgy vágott bele, hogy komoly sportolói múltja van. Fiatal korában először atletizált, majd évekig kajakozott, később pedig átváltott a tájfutásra. Egy szakmunkás képzőben volt kollégiumi nevelő és óraadó testnevelő tanár, majd az iskola Országjáró Diákkörének a vezetője is ő lett. Akkoriban találkozott a tájfutással, amit nemcsak versenyzőként művelt, de edző is lett. Alapítottak is egy szakosztályt Dunaújvárosban, ahol akkoriban éltek. Számos fiatal versenyző köszönheti neki sikereit és a sportág szeretetét, többek között az egyik fia is, aki a válogatottságig vitte.

A kéktúra egyben tisztelgés is az egykori sport- és edzőtárs, Monspart Sarolta világbajnok tájfutó, többszörös magyar bajnok sífutó emléke előtt, aki két éve, április 24-én hunyt el. Feri bácsi ezért is választotta ezt a napot az indulásra.https://www.kektura.hu/hir/feri-bacsi-es-forint-kutya-kalandjai-a-keken