Bár az elmúlt napokban egy zivatarral érkező hidegfront némiképp elviselhetőbbé tette a kánikulát, az OMSZ előrejelzése szerint a héten stabilan 30 fok körül alakul a hőmérséklet Magyarország területén. A kortárs nyarakat ismerve pedig bőven számíthatunk még hosszú kánikulákra. Mindezen körülmények között derült ki a Volánbusz sofőrei számára, hogy a telephelyeiken némi felfrissülést nyújtó hűvös szódavíz – legalábbis a kormány szerint – az ukrajnai háború áldozatává vált.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke Facebook-posztban adta közzé a hírt, miszerint minden buszos telephelyen leszerelték a szódaautomatákat.


Az érthetően intenzív érdeklődés miatt az egyik telephelyvezető utánakérdezett a jelenség okának. A válasz, amit kapott, meglehetősen különös:

„Tavalyi évben a háborús vészhelyzeti [sic!] intézkedés keretén belül a kormány törölte a védőital juttatására vonatkozó egészségügyi rendeletrészt is.  A társaság szabályozásában nincs kötelező előírás, ezért az az álláspont, hogy ahol van csapvíz, ott azzal megoldottnak tekintendő.”

Dobi felháborodott Facebook-bejegyzésében a figyelmeztető sztrájkot is felvetette, mint lehetséges reakciót:

„Nem kellene megszervezni egy kétórás leállást?

A pofám leszakad! A Volánbusznál a kánikulában, a hőségriadó idején a háborús vészhelyzeti intézkedésre hivatkozva, a munkáltatónak elég csak csapvizet biztosítani a dolgozóinak, nyilatkozott a társaság vezetése!!!

A nyári időszakban, több évtizeden át a Volán minden telephelyen biztosította a munkavállalók számára, a hűtött szódavizet!!! Ez most megváltozott és több telephelyről eltűntek a szódagépek.

Tiltakozásul, nem kellene megtartani egy két órás figyelmeztető sztrájkot, amit a munkahelyi körülmények javításával kapcsolatban szerveznénk?”https://merce.hu/2023/06/27/pofam-leszakad-a-szodavizet-is-sajnaljak-a-volanosoktol-a-hosegben/