Skip to content

Kiskorúval való illetlen viselkedés gyanúja miatt függesztettek fel egy, a szélsőjobbal szimpatizáló papot

Kiskorúval való illetlen viselkedés gyanúja miatt függesztettek fel egy, a szélsőjobbal szimpatizáló papot

 

Egy katonalelkészt is felfüggesztett a katolikus egyház.

Mindennemű papi tevékenységétől eltiltotta D. atyát Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök – szúrta ki a 444.hu újságírója abban a felsorolásban, amelyet a katolikus egyházmegyék minden nyáron közzétesznek személyi változásaikról. Az atya a közleményben teljes nevével szerepel, Kiss-Rigó döntésének hátterében pedig a lapnak küldött válaszuk szerint az áll, hogy azért mentették fel,

mert illetlenül viselkedett egy kiskorúval a gyanú szerint, az egyházmegye pedig már el is rendelte az ügy előzetes vizsgálatát.

D. atya – akit katolikus körökben sokan Doki atyaként ismernek – nem csak papként dolgozott, hanem orvosként is, sőt a Szent Korona Társaság egyik prominens tagja is. Hivatalos megszólítása a vitéz, lovag, doktor és pap címeket is magában foglalja, korábban volt cserkészparancsnok, de a Semmelweis Egyetem oktatója is.

Orvosi körökben nincs jó hírneve: a 444.hu felidézte, hogy a ’90-es években fegyelmivel rúgták ki egy vidéki kórház igazgatói posztjáról, mert három céggel is előnytelen szerződéseket kötött úgy, hogy mindegyikben érdekelt volt egy általa korábban felvett tanácsadó.

Politikai botrányt pedig 2007-ben okozott, amikor felszentelte a Magyar Gárda zászlaját.

Ekkor a püspöki kar is elhatárolódott tőle. Doki atya pedig nem állt le: két éve a Mi Hazánk kettőskeresztje mellett mondott beszédet, amiben genderőrületről beszélt.

Orvosként a Magyar Orvosi Kamarának is tagja, területi elnöke, majd országos felügyelőbizottságának is tagja volt. Jelenleg azonban sem választott, sem más tisztsége nincs.

444.hu információit lapunknak több, az atyát személyesen is ismerő forrás megerősítette.

Ugyancsak a friss értesítőből derült ki, hogy Berta Tibor tábori lelkésze egy katonalelkészt függesztett fel a papi szolgálat alól. Ők viszont nem reagáltak a portál kérdésére. Annyi viszont a közleményükből kiderült, hogy a papot „a CIC 1395 k. 1. §” alapján bocsátották el. Ez a szakasz az egyház törvénykönyvéből így hangzik: „Az ágyas klerikus (…) és a hatodik parancsolat elleni más külső bűnben botrányosan kitartó klerikus felfüggesztéssel büntetendő; ehhez, ha a büntetendő cselekmény figyelmeztetés után tovább tart, fokozatosan más büntetések adhatók hozzá, egészen a klerikusi állapotból való elbocsátásig”. Az ágyasság tartós, házasságon kívüli nemi kapcsolatot jelent. A botrány szó használata pedig jelen esetben a „mást bűnre ingerlő, vagy bátorító cselekedetet”.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2023.06.27. 20:33

    Bertáról jut eszembe, mi történt Berta-Tuza rendőrökkel? Rémlik valami, mikor tort ültek, hogy igencsax

  2. Névtelen
    2023.06.28. 13:11

    NEPSZAVA.HU
    A háborús veszélyhelyzetre hivatkozva leszerelték a szódaautomatákat a Volánbusz telephelyein

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük