Skip to content

Putyin zsoldosai Moszkva ellen indultak – a háború hírei percről percre

Putyin zsoldosai Moszkva ellen indultak – a háború hírei percről percre
percről percre

Putyin zsoldosai Moszkva ellen indultak – a háború hírei percről percre

A Wagner zsoldoshadsereg vezére bevette Rosztovot, és bejelentette, Moszkva felé indulnak, hogy elkapják és megbüntessék az orosz katonai vezetőket. A védelmi minisztérium szerint ez puccs, Prigozsin szerint csak igazságmenet. Putyin szerint ez hazaárulás.

Most érkezett

A Nemzeti Gárda lojalitása kulcskérdés

 

A brit védelmi hírszerzés szerint „szinte biztos”, hogy a Wagner-csoport Moszkva felé akar előrenyomulni. Mivel szinte semmi jele a biztonsági erők és a zsoldoscsoport közötti konfrontációnak, úgy tűnik, hogy az állami biztonsági szolgálatok „engednek a Wagnernek”.

„Az elkövetkező órákban az orosz biztonsági erők, és különösen az orosz Nemzeti Gárda lojalitása kulcsfontosságú lesz a válság alakulásának alakulása szempontjából” – írják. (via Medusa)

 

 

Percről percre

Sorrend megfordítása
12

Putyin hívta Lukasenkát

 

A fehérorosz elnököt informálta a kialakult helyzetről.

 

Tverben és Kalinyingrádban is kihirdették a nyilvános rendezvények elhalasztását

Voronyezs, Lipeck és Tula után már a Moszkva melletti Tverben és a kalinyingrádi orosz exklávéban is kihirdették, hogy nem tartják meg a hétévégére tervezett nyilvános rendezvényeket.

A Wagner azzal vádolja Putyint, hogy ő robbantotta ki a polgárháborút

Egy-két degenerált nyugdíjba küldése helyett inkább meghúzta a polgárháború ravaszát – közölte a Wagner Telegram-csatornáján, miután Putyin beszédében az árulók megbüntetésére szólított fel. „Néhány áruló életét 25 ezer hős fölé helyezte. Hogy ki a gonosz ebben a konfliktusban, az már nyilvánvaló. A győzelem a Wagneré lesz” – jelentették ki.

A Wagner szerint 180 orosz katona megadta magát nekik a Voronyezsi területen

A zsoldoscsapat Telegram-csatornáján közölte, hogy a hadsereg a felső vezetésétől eltekintve velük szimpatizál és ezt bizonyítandó azt is hozzátették, hogy a Voronyezsi területen 180 orosz katona tette le a fegyvert előttük, mert nem akartak harcolni ellenük.

Egy orosz Telegram csatorna szerint a wagneristák lelőtték három helikopterét a hadseregnek

Két Mi-8 és egy Mi-35-ös helikoptert lőttek le állítólag a Wagner-fegyveresei az M4-es autópálya fölött a Fighterbomber nevű orosz Telegram-csatorna szerint. Mivel a Wagner konvoj a polgári járművek közé sorolva halad, ezért a helikopterek nem mertek rájuk tüzet nyitni.

Putyin egyetlen egyszer sem nevezte meg Prigozsint a beszédében

Arra láthatóan ügyelt az orosz elnök, hogy egyetlen egyszer se nevezze nevén Jevegnyij Prigozsint, miközben az árulókról mennydörgött. Persze ennek okát egyelőre csak találgatni lehet. Óvatosan nyitva hagyott menekülőút? A totális megvetés jele? Egyelőre bármi elképzelhető és a legnagyobb valószínűséggel a puccs eredményétől függ, hogy az elnök az előbbi két opcióból végül melyiket választja majd.

Prigozsin politikai ambíciói húzódhatnak meg a konfliktus hátterében

 

Jevegnyij Prigozsin Wagner-vezér konfliktusa nem újkeletű az orosz védelmi minisztérium vezetésével. Először a Bahmut ostromába belebonyolódott zsoldossereg vezetője azzal vádolta meg Sojguékat, hogy szándékosan nem látják el lőszerrel az embereit, majd egyre gyakrabban lehetett találkozni a Sojgu védelmi miniszter és Geraszimov vezérkari főnök inkompetenciáját taglaló Prigozsin dühkitöréseivel.

Szerinte a fenti kettős a felelős azért, hogy a katonaság képtelennek bizonyult az ukránok ellenállásának letörésére. S miközben a Wagner-vezér azt állítja, hogy hajlandó lesz magát alárendelni a hadseregnek, olyan feltételeket szabott, amelyek teljesen elfogadhatatlanok Sojguék számára.

Míg korábban valamennyi elemző úgy vélekedett, hogy a Putyin hívének és emberének számító Prigozsin – aki gondosan ügyel arra, hogy ne bírálja közvetlenül az államfőt – nem akar politikai szerepet vállalni, most már többen akadnak, akik szerint a Wagner-főnök kezd „önálló életre kelni”.

Miután a Levada Központ nevű független elemző intézet májusban felvette Prigozsint a politikusok népszerűségi listájára, az már az első hónapban elérte Dmitrij Medvegyev volt államfő, illetve a kommunista pártvezér, Gennagyij Zjuganov mutatóját.

 

Még egy tartományban tiltották be a nyilvános rendezvényeket

 

Mint korábban írtuk, a Voronyezsi területre már benyomultak a wagneristák, a tőlük északra, a Moszkva felé vezető úton található Lipecki területen is elrendelték a tömegrendezvények betiltását. A lipeckiek döntését követte most a moszkvai úton utánuk következő Tulai terület is. Közben Moszkvában a hétvégére tervezett iskolai érettségi banketteket és ballagásokat is betiltották.

 

Újabb nagyvárost szálltak meg

A Reuters úgy értesült, hogy a Wagner fegyveresei megszállták Voronyezst is, ami azt jelenti, hogy Rosztov-na-Donu után a már a második tartományi székhely hullott az ölükbe a Moszkvába vezető úton és mindeközben érdemi ellenállást senki sem fejtett ki velük szemben.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



16 Comments

  1. Névtelen
    2023.06.24. 10:56

    Szíjjártó, figyelj: amit kapni fogsz annak a szakszerű megnevezése „double penetration while taking a blow”.

    1
    1
  2. Névtelen
    2023.06.24. 10:58

    Valami elképesztő politikai érzékre vall, hogy most erősítettük meg a ruszkikkal a PAKS 2 projektet………..

    1
    1
    • Névtelen
      2023.06.24. 15:05

      Basszus! Orbán már 2015-ben megmondta. Nem lesz , nem jön egy második Jelcin.

      „Putyin elnök és az orosz rezsim kihasználni az erdogani példát követve a muzsikusok zendülése adta lehetőségekét.
      1. A POLITIKAI HATALOM ÖSSZPONTOSÍTÁSA – Az az összpontosítási folyamat, ami a háború kezdete óta tart, valószínűleg az ötödik sebességre fog kapcsolni. Az a fajta szabadság, amit a voenkor-ok és a rendszer nacionalista kritikusai eddig élveztek, valószínűleg igen jelentős megszorításoknak lesz alávetve. Ha a tevékenységük nem is fog megszűnni teljes egészében, a megnyilvánulásaik, a kritikáik sokkal ellenőrzöttebbek, irányítottabbak lesznek.
      2. POLITIKAI JOBBRA ÁT – Ahogy azt a háború kezdete és a baloldali-liberális körök exodusa után megjósoltuk, a valódi kihívások a jelenlegi rezsim ellen, a politikai pálya jobb oldaláról fognak érkezni. A jelenlegi zendülés is a jobbról érkező kritika egyfajta drasztikus megnyilvánulása. Ahhoz, hogy a rezsim kifogja a szelet a jobboldali, nacionalista körök vitorlájából, kénytelen lesz jobbra elmozdulni a politikai tengelyen.
      A HÁBORÚ ESZKALÁLÁSA – Az előző ponttal szorosan összefügg a rezsim által adott válasz a kritikákra, amik a háború lagymatag folytatása és a kézzelfogható sikerek hiánya miatt érik. Nem kizárt, hogy a válasz ezekre a kritikákra egy további mozgósítás, az eddig be nem vetett eszközök alkalmazása vagy az eddig megkímélt célpontok támadása lesz.
      BELSŐ ELNYOMÁS – A zendülés által felmutatott “sárga lap” ráerősít a hagyományos orosz paranoiákra, a külső hatalmak és a belső ötödik hadoszlopok aknamunkájától való hagyományos félelmekre. A külső “bekeményítsen” túl, a hatalom befelé is “keményíteni” fog, és a még megmaradt szabadságjogok felszámolásával próbálja majd stabilizálni a pozícióit.
      HADIGAZDASÁG – Az előző pontokkal összefüggően és a háború eszkalálását szolgálandó, az orosz kormány jelentősen fel fogja gyorsítani a hadigazdaságra való átállást, még akkor is ha ez az életszínvonal csökkenéséhez vezet. Oroszország gazdasági jövőjében egyre több lesz az ágyú és egyre kevesebb a vaj.
      Az én meglátásom szerint, ezekre a következményekre kell felkészülnünk Oroszországgal kapcsolatban közép- illetve hosszú távon. Akik ebben stratégiai borúlátást vélnek felismerni, azokat ki kell ábrándítanom. Ez az optimista forgatókönyv.
      A pesszimista forgatókönyv a káoszba merülő, eltűnő és gazdákat cserélő 6000 atomtöltet körül forog.”

  3. Névtelen
    2023.06.24. 11:59

    https://uploads.disquscdn.com/images/d87979ce397e7c28681328f6b9d3162e7b6bf4d1f621fa4ae1c5ded9c253abd7.jpg?w=800&h=304

  4. Névtelen
    2023.06.24. 12:01

    Akkor most vegyük át, mit is ért el Putler: felfegyverezte és egységes nemzetté, valamint több száz évre ellenséggé tette az ukránokat. Két olyan állandó semleges országot bevont a NATO-ba, akik egyenként olyan pontenciállal rendelkeznek, mint pl. Németország. Megöletett, megcsonkított több tízezer oroszt, több százezer meg külföldre menekült. Elérte azt, hogy orosz orosz ellen harcoljon, kirobbantott egy polgárháborút. Mindezt persze, a terveknek megfelelően, ahogy nyilatkozott többször is. Fondorlatos ez a Putler, na! Arról már ne is beszéljünk, hogy a mi tescos Napóleonunk szerint Oroszországot nem lehet legyőzni.Szerencsére, nekünk van egy zseniális vezérünk, aki előre látta, hogy a németek télen meg fognak fagyni, úgy harcol a migráncsok ellen, hogy szabadon engedi az embercsempészeket. Arra is figyelmeztetett, hogy nem jó húzkodni a medve bajszát, és a brüsszeli szankciók elhibázottak és nem működnek. Úgy csökkenti a rezsinket, hogy a lehető ledrágábban veszi a gázt orosz barátainktól. Annyira nem kell a szemét Brüsszel pénze, hogy naponta jelentenek be új megszorító intézkedéseket. De a legzseniálisabb az, hogy NATO és EU-tagként a kúrmányunk a szétrohadó Oroszország leghűségesebb szövetségese. Ha ez az ember nem zseni, akkor nem tudom, hogy mi?

    4
    1
  5. Névtelen
    2023.06.24. 12:05

    Eddig jó …..mondta putty lefelé estében a 45. emeletnél ….

    3
    1
  6. Névtelen
    2023.06.24. 12:08

    https://uploads.disquscdn.com/images/a3795677a4751a9c615baf578ce0db8ce7bc1a9e03ddbf28731e66e192c671ec.jpg?w=800&h=280

  7. Névtelen
    2023.06.24. 13:06

    Figyelitek, hogy eltűntek az oroszpárti kommentek? Valószínűleg nem számítottak arra a Megafon Központban, hogy Prigozsin szombat hajnalban fog balhézni, és még nem józanodott ki a megafonban az az Orbán-csicska, akinek meg van engedve, hogy vészhelyzetben utasítást kérjen a Bölcs Vezetőtől. Így aztán további utasításig mindenki lapít, mint sz@r a fűben…

    2
    1
    • Névtelen
      2023.06.24. 15:31

      Nocsak,X

      • Névtelen
        2023.06.24. 15:40

        törölve

      • Névtelen
        2023.06.24. 16:37

        Intézzük az ukrán-szurcsik-orosz_1, orosz_2 békefenntartókat

        https://www.youtube.com/watch?v=QKOvHA9RN4E

  8. Névtelen
    2023.06.24. 14:17

    senki se szereti, ha hígfosás közben zavargatják

    2
    1
  9. Névtelen
    2023.06.24. 15:06

    Basszus! Orbán már 2015-ben megmondta. Nem lesz , nem jön egy második Jelcin.

    „Putyin elnök és az orosz rezsim kihasználni az erdogani példát követve a muzsikusok zendülése adta lehetőségekét.
    1. A POLITIKAI HATALOM ÖSSZPONTOSÍTÁSA – Az az összpontosítási folyamat, ami a háború kezdete óta tart, valószínűleg az ötödik sebességre fog kapcsolni. Az a fajta szabadság, amit a voenkor-ok és a rendszer nacionalista kritikusai eddig élveztek, valószínűleg igen jelentős megszorításoknak lesz alávetve. Ha a tevékenységük nem is fog megszűnni teljes egészében, a megnyilvánulásaik, a kritikáik sokkal ellenőrzöttebbek, irányítottabbak lesznek.
    2. POLITIKAI JOBBRA ÁT – Ahogy azt a háború kezdete és a baloldali-liberális körök exodusa után megjósoltuk, a valódi kihívások a jelenlegi rezsim ellen, a politikai pálya jobb oldaláról fognak érkezni. A jelenlegi zendülés is a jobbról érkező kritika egyfajta drasztikus megnyilvánulása. Ahhoz, hogy a rezsim kifogja a szelet a jobboldali, nacionalista körök vitorlájából, kénytelen lesz jobbra elmozdulni a politikai tengelyen.
    A HÁBORÚ ESZKALÁLÁSA – Az előző ponttal szorosan összefügg a rezsim által adott válasz a kritikákra, amik a háború lagymatag folytatása és a kézzelfogható sikerek hiánya miatt érik. Nem kizárt, hogy a válasz ezekre a kritikákra egy további mozgósítás, az eddig be nem vetett eszközök alkalmazása vagy az eddig megkímélt célpontok támadása lesz.
    BELSŐ ELNYOMÁS – A zendülés által felmutatott “sárga lap” ráerősít a hagyományos orosz paranoiákra, a külső hatalmak és a belső ötödik hadoszlopok aknamunkájától való hagyományos félelmekre. A külső “bekeményítsen” túl, a hatalom befelé is “keményíteni” fog, és a még megmaradt szabadságjogok felszámolásával próbálja majd stabilizálni a pozícióit.
    HADIGAZDASÁG – Az előző pontokkal összefüggően és a háború eszkalálását szolgálandó, az orosz kormány jelentősen fel fogja gyorsítani a hadigazdaságra való átállást, még akkor is ha ez az életszínvonal csökkenéséhez vezet. Oroszország gazdasági jövőjében egyre több lesz az ágyú és egyre kevesebb a vaj.
    Az én meglátásom szerint, ezekre a következményekre kell felkészülnünk Oroszországgal kapcsolatban közép- illetve hosszú távon. Akik ebben stratégiai borúlátást vélnek felismerni, azokat ki kell ábrándítanom. Ez az optimista forgatókönyv.
    A pesszimista forgatókönyv a káoszba merülő, eltűnő és gazdákat cserélő 6000 atomtöltet körül forog.”

    • Névtelen
      2023.06.24. 15:36

      törölve

      • Névtelen
        2023.06.25. 14:45

        Sokba került ez a balhé az Új-Szarosnak.x

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük