Nem győzzük népszerűsíteni a vonatos közlekedést: jóval kisebb karbonlábnyomot hagy
Az osztrák ÖBB Nightjet éjszakai járatai Bécsből a legkényelmesebb módon juttatnak el kedvenc európai városainkba. Éljenek a vonatok!

Nem győzzük népszerűsíteni a vonatos közlekedést: jóval kisebb karbonlábnyomot hagy, mint egy repülős vagy autós utaztás, miközben kényelmes, pontos, bármikor kinyújtózhatunk, járhatunk egyet, megoldott az étkezés, a nézelődés és nem is nekünk kell bajlódnunk a vezetéssel, autópályamatricákkal, tankolással és nem utolsó sorban a parkolással a célállomáson. Nincs többet váltás a vezetésben, a csomagjainkkal sincs vesződés, bátran pakolhatunk, persze ésszerű keretek között, de mégsem fapados-módra.

Az osztrák ÖBB Nighttrain vonatainak népszerűségi indexe hónapról hónapra jobban áll, egyre többen választják őket, hogy kényelmesen, egy éjszaka leforgása alatt eljussanak a preferált helyre. Hozzánk legközelebb Bécs esik, innen rengeteg európai célállomásra közlekednek az éjszaka suhanó vonatok.

A minden igényt kielégítő éjszakai Nightjet vonatok este indulnak, rendszerint azért még világosban, másnap reggelre pedig már „le is szállítják” az utasokat. Szimpla 6 üléses kupéban utazva persze a legkedvezőbb az árazás, de akár csak 20-30 euróval jobb áron már mehetünk a 4-6 személyes couchette-ekbe, valamint értelemszerűen jóval többet fizetve a privát szféráért, 1-2-3 személyes alvókabinokat is találni.

Lássuk a menetidőket júliustól, Bécsből indulva:

  • Bécs-Berlin: 11 óra 45 perces út, este 22:00-es indulással, ülőhely kb. 100 €-tól, fekvőhelyes couchette kb. 121 €-tól
  • Bécs-Párizs: 11 óra 57 perces út, este 19:46-os indulással, ülőhely kb. 93 €-tól, fekvőhelyes couchette kb. 139 €-tól
  • Bécs-Róma: 13 óra 53 perces út, este 19:18-as indulással, ülőhely kb. 77 €-tól, fekvőhelyes couchette kb. 120 €-tól
  • Bécs-Milánó: 12 óra 24 perces út, este 19:18-as indulással, ülőhely kb. 100 €-tól, fekvőhelyes couchette kb. 120 €-tól
  • Bécs-Amszerdam: 14 óra 54 perces út, este 19:35-ös indulással, ülőhely kb. 70 €-tól, fekvőhelyes couchette kb.130 €-tól

Az árak természetesen csak egy útra vonatkoznak. De, ha kb 250 €-ból (azaz kb. 93 000 forintból) kijön az oda-vissza út, ráadásul mindezt fekve, tényleg éjszakai alvással töltve… a fent felsorolt előnyökkel együtt, ezek tényleg remek ajánlatok! IRány Európa nagyvárosai, Bécsből, éjszakai vonattal, kipihenve érkezve!