Skip to content

Miskolcra nem, de Egerbe leruccannak az adrenalinvadászok, vagy épp befutott orvosok, zenészek, fogtechnikusok, mérnökök, vállalkozók, kereskedők (politikusok)

Miskolcra nem, de Egerbe leruccannak az adrenalinvadászok, vagy épp befutott orvosok, zenészek, fogtechnikusok, mérnökök, vállalkozók, kereskedők (politikusok)

Ellepték a fővárost a szabadság amerikai szellemét megtestesítő hangos és csillogó Harley-DavidsonokMit keres Budapesten ez a sok csühögő-csillogó Harley-Davidson?

Mit keres Budapesten ez a sok csühögő-csillogó Harley-Davidson?

Ellepték a fővárost a szabadság amerikai szellemét megtestesítő hangos és csillogó Harley-Davidsonok

Harley-Davidson kerek születésnapját komoly európai dzsemborival (is) ünneplik Budapesten a rajongók és tulajdonosok: a részben magukat törvényen kívüliként számon tartó adrenalinvadászok, vagy épp befutott orvosok, zenészek, fogtechnikusok, mérnökök, vállalkozók, kereskedők (politikusok) és így tovább – mindazok, akiknek van pénze megvásárolni az újonnan a legalapabb verzióban is ötmillió forintért (drágább változatban ennek négyszereséért is) mért járművet és a közel 18 ezer forintos egyszerű napijegyet a szülinapi fesztiválra.

A márka 1903-as alapítását ünneplő négynapos fesztivált a Puskás Aréna Parkban tartják odaillő programokkal – motoros bemutatók, kaszkadőrös, motokrosszos, rendőrös showműsorok, divatbemutató és persze koncertek (számos emlékzenekar mellett játszik az Anna and the Barbies és a Takács Tamás Blues Band is). De a motorok és gazdáik nem csak a stadion melletti teret töltik be, hanem az esemény egyik csúcspontjaként bejárják a fővárost, sőt, kisebb csoportokban kirajzanak a magyar vidékre is.

Vagyis nem csak a Puskás Aréna környékén, Herminamezőn, Törökőrön, Kerepesdűlőn élők találkozhatnak a csillogó járművekkel, és az általuk keltett jellegzetes csühögéssel.

Beállítják Budapestet

Szombaton a déli órákban a nyári hétvégéken már-már megszokott városi futóversenyekhez hasonló forgalomkorlátozások mellett tartanak nagyszabású felvonulást: a több ezer motorból álló csapat délelőtt 11-kor indul rendőrségi felvezetéssel a Dózsa György útról, tesz egy kört a Hősök terén a Városligeti fasoron és a Rottenbiller utcán át kanyarodik a Boráros tér felé, az Astoriánál a Múzeum körútra fordul, majd a Szabadság hídon át Budára, a rakparton északra, a Margit hídon vissza Pestre, Nagykörút, Andrássy út, és megint a Hősök tere, majd az Állatkerti körúton tesznek egy kört a Városliget körül mielőtt a Stefánia úton visszatérnének a Puskás Arénához.

A fővárosban felvonuló 6000 motoros azonban csak töredéke az összes résztvevőnek, hétvégére 40-45 ezer motorosra számít Szalay Balázs dakaros autóversenyző, a rendezvényt szervező Sportmarketing Ügynökség Kft. ügyvezetője. A résztvevők közül legalább 25 ezren külföldiek, a legtöbben Németországból és Olaszországból érkeztek, de vannak itt Európán kívüliek is: Észak-Amerikától Dél-Amerikáig, Japántól Malajzián át Új-Zélandig és Ausztráliáig.

Nem csak Budapest

Közülük sokan érkeztek az úgynevezett “érkező túrák” révén, amiket a rendezvényre igyekvők számára ajánlottak Európa különböző országaiból: Párizs, London, Oslo, Helsinki, Lisszabon, Málta és Isztambul kiindulási pontokból.

A motorosok azonban nem csak jönnek és mennek, és vonulnak majd a belvárosban, hanem várhatóan tömegével rajzanak majd ki Budapest határain túlra is, hiszen szerveznek számukra vidéki, vezetett túrákat. Szalay Balázs szerint 30 fős csoportok indulnak a Balaton-felvidékre, az Alföldre, Egerbe, a Cserhátba, Dobogókőre, a Vértes térségébe és a Dunakanyarba. Rajtuk kívül is lehet persze számítani saját szakállukra motorozgató csoportokra is az utakon.

 

Négymillió euró, negyvenezer résztvevő

Egyetlen fillér állami pénz sincs benne, teljes árat fizetünk mindenért – mondta a hvg.hu kérdésére Szalay Balázs. Ezen az sem változtat, hogy a rendezvény megnyitóján Schmitt Pál lemondott köztársasági elnök mellett tiszteletét tette a hazai sportirányítás Honvédelmi Minisztérium alatt működő állami szerve, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. vezetése is.

A szervező szerint négymillió euróba kerül a teljes rendezvény (és a második napon még mínuszban vannak). Csak a Puskás Aréna Parkért mint helyszínért 64 millió forintos bérleti díjat fizetnek. Azzal számol ugyanakkor, hogy az érkezők révén több mint százezer vendégéjszakát hoznak az országnak, és ez „Sokkal több mint, amit más rendezvény tud hozni”.

© Veres Viktor

Budapest mellett egyébként Berlin, Zágráb, Valencia, az Adriai-tenger partján fekvő olaszországi Senigallia is pályázott a születésnapi fesztiválra, Szalay Balázs szerint azonban a Harley-Davidson európai képviselőit az általuk kitalált programokról készített látványos 3D-s bemutató győzte meg, illetve az ideális helyszín szólt még a magyar főváros mellett. “A miénk volt a legjobb pályázat” – büszkélkedett az ügyvezető, aki külön jelezte: ez az első alkalom, hogy ilyen nagyszabású rendezvényt tartanak a Puskás Aréna Parkjában (nem a stadionban).

A résztvevők persze nemcsak a szállásért, de a fesztiválon való részvételért is fizetnek – mint a katonatiszt.

© Veres Viktor

Egy négynapos jegyért 28 900 forintot kell leperkálni azoknak, akik nem tartoznak a márka klubjai (Harley Owners Group – H.O.G.) valamelyikéhez, a napijegy pedig 17 900 forintba kerül (az utolsó napon 9500). Ezek a jegyek azonban csak a fesztiválra belépésre jogosítanak, a szombati belvárosi felvonuláson részt venni kívánók vagy vásárolnak még 29 000 forintért kiegészítő jegyet, vagy eleve VIP-belépőt vesznek – ami 328 000 forintba kerül a négy napra (egy napra pedig 199 000). Ebben viszont már benne van a parkolás is, illetve egyebek mellett brandelt ajándékok és emléktárgyak. A honlap szerint egyébként

a jegyek közül a négynapos, 328 ezres VIP-belépő a legnépszerűbb.

A jelenleg épphogy 5 milliárd dollár feletti értékűre becsült márkának voltak szebb napjai is, de olyan nagyon nem panaszkodhatnak. Tavaly 3 százalékkal több motort (összesen 193 500 darabot) szállítottak le, mint 2021-ben, igaz az eladások 8 százalékkal csökkentek, már ami a hagyományos belső égésű motorokkal szerelt típusokat illeti. A márka igyekszik az elektromos mobilitásból is kivenni a részét: a külön számontartott LiveWire elektromos típusból tavaly leszállított 597 darab ugyan 30 százalékkal több, mint 2021-ben, ám ezek gyártása továbbra is veszteséges. A cég mindenesetre 4,96 dolláros részvényenkénti nyereséget jelentett tavalyra csak a belső égésű motorok eladása után, ami 18 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. Névtelen
    2023.06.24. 08:01

    Nem hiányoznak a szarháziak

    1
    1
  2. Névtelen
    2023.06.24. 10:36

    Mivel az elmeosztályuk szerepeiket nem hajtották végre Vietnami domino óta, volt idejük bőven arra, hogy a történelmi és bibliai korok négyszeres ismétlése, végtelen érzékenyítő apokalipszisük közben jólétben éljék a világukaX

  3. Névtelen
    2023.06.24. 14:11

    mennek a kék osztrigába

    1
    1
  4. Névtelen
    2023.06.24. 14:20

    https://uploads.disquscdn.com/images/1b604486057b9024a078207d65c5a9caa2f04742bebba003413a707d0952e5a4.png?w=800&h=501

    1
    1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük