Skip to content

Miskolc-Szeleta Park. Újra csak téridegen, aránytalan betonhegyet és burkolólap özönt látok

Miskolc-Szeleta Park.  Újra csak téridegen, aránytalan betonhegyet és burkolólap özönt látok
Tegnap láttam a Majális Parkban a Szeleta Park félkész építményét, egy újabb betonbunkert a Flaszter kivtelezésében (a cég építi a Diósgyőri Vár atombiztos betonköpenyét is, ha jól tudom). A Narmer 2016-2018 között tervezte a Bükki Nemzeti Park felkérésére 2,2 milliárdos uniós és állami forrásból ezt a most megvalósuló Szeleta Park Látogatóközpontot.
Szeretném szeretni, szeretnék örülni az újabb fejlesztésnek, de most újra sírni tudnék. Borzasztó nekem látni a természetbe nem illő, jellegtelen, stílustalan montsrét.
A Szinva patak egyik legszebb természetes partjának, tanösvényének szomszédságában.
Talán csak mert maradi vagyok és nem tudom követni a korstílust.
Talán segítene, ha megérteném a tervezői koncepciót, mert újra csak téridegen, aránytalan betonhegyet és burkolólap özönt látok.
Fáj.
Utánanéztem.
Ezt írják a tervezők:
„Fontosnak tartottuk az ikonikus, de mégis mértéktartó, az adott helyből eredeztethető és »megjegyezhető« épület tervezését. Jóllehet számos megnyitást terveztünk az épületre, ugyanakkor a fő funkciók elhelyezését tekintve inkább introvertált karakterű a szerkesztés. A falszerkezete föld-beton karakterű, speciális betonkéreg, a meghatározó látványelem az épület külső és belső falain megjelenő, ráadásul a valós földtani rétegződést mintegy kondenzáltan megjelenítő rétegsor rögtön a Bükk geológiai jellegzetességeire utal, alapvetésként jeleníti meg azt az épület léptékében. A tetőfelépítmények üvegezett additív tömegei kristályszerűek, amelyek a bükki mészkő fő alkotóelemeit is sejtetik.”
Emésztem.
Tanulom.
Az új stílust.
Betonkéreg >> Látványelem.
Falszerkezet >> Föld-Beton karakterű.
Burkolólapok >> Földtani rétegződés.
Bunker jelleg >> Introvertált karakter.
Burkolólap >> Kondenzált rétegsor.
Üvegezett addi(k)tív tömeg >> Bükki mészkő
Ezek lennének a Bükki jellegzetességek?
Mértéktartó?!
Nem ízlik.
Nem tetszik.
Sajnálom.
Szeretném szeretni.
Nem megy.
Reménykedem.
Benövi és eltakarja majd a természet.
Vagy az enyészet.
A fotók látványtervek, forrása:
narmer.hu

Korábban írtuk.

Még idén elkészülhet egy újabb tök fölösleges beruházás Miskolcon. Szeleta Park Látogatóközpont

Még idén elkészülhet egy újabb tök fölösleges beruházás Miskolcon. Szeleta Park Látogatóközpont

A Vár fejlesztése  a Lovagi tornák tere és a kiherélt Y híd  után. Már a  Szeleta Park Látogatóközpont elődjét is utálták a városiak. A környékére se mentek…



 


Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni – azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. Névtelen

    2023.02.01. 09:43 (Szerkeszt)

    Elbaszták a régi kaput, lesz helyette ez a mélyigénytelen fos

    Válasz
  2. Névtelen

    2023.02.01. 13:26 (Szerkeszt)

    Talán ha újra lenne ott gombavizsgáló, akkor a környékére mennének a túrázók. De gondolom erre már nem futja a költságvetésből!

    Válasz
  3. Névtelen

    2023.02.01. 17:02 (Szerkeszt)

    Miskolc acél városból beton város lett. Undorító!

    Válasz
  4. Névtelen

    2023.02.01. 20:49 (Szerkeszt)

    Gyere Kassára! Nincsenek zöld aktiviták. 😁😂🤣😀 , pedig

    “Tízezerrel több nő él Kassán, mint ahány férfi, itt is jelentősen dominálnak az egyedülállók, közel 100 ezren vannak – derül ki a 2021-es népszámlálási adatokból.
    Jasmína Stauder, a népszámlálás szóvivője elmondta, Kassának 229 040 lakosa van, 2382 külföldi él a városban. A város lakosainak átlagéletkora meghaladja a 42 évet. „A kassaiak nagy részének – 98 223 embernek – középfokú végzettsége van” – mondta Stauder. Több mint 61 ezer lakosnak van felsőfokú végzettsége.

    A legnagyobb vallási felekezet a római katolikus, több mint 101 ezer kassai tartozik ide.

    A város lakosai átlagosan 73,5 négyzetméteres lakásban élnek. Négyzetkilométerenként közel 940 ember lakik.”

    Válasz


               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2023.06.24. 10:05

    Itt kellett volna egy nagy fizetős parkolót építeni, ahonnan cserébe’ ingyenes buszjáratok viszik a népet Lillafüredre. Dehát előre gondolkodni luxus, inkább betonpadka, meg megy keménykedés valós és rendszeres ellenőrzés nélkül. Egyre élhetetlenebb ez a város, általában mindenki egyformán szarul jár, oszt’ jónapot.

  2. Névtelen
    2023.06.24. 14:11

    Ez már a Sámán és Szunyogh közös bűne.Miskolccal bármit lehet csinálni?

  3. Névtelen
    2023.06.24. 14:23

    Miskolcon éled a cionizmus ? Ennek legegyértelműbb jele az építészetben látható.A nihillista,sematikus, semleges formák váltják fel a helyi hagyományokat. Vasbeton bunker építészet az érzékenyebb, formagazdag világgal szemben.Lásd Tapolca Strand,majd Ellipsum,most a Barabits-sétány Tel-Aviv rendszerű bódéi, Y-hid melletti siratófal utánérzet ,Szeleta olajtároló hangulatú förmedvénye és az éppen megújulóban lévő judeo szimbólum kilátó.Mi jöhet még?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük