A Wagner veteránjainak állítólag parancsba adták, hogy készüljenek fel a felkeléshez való csatlakozásra

A Wagner-csoport veteránjai parancsot kaptak arra, hogy készüljenek fel a felkeléshez való csatlakozásra, írja Telegram csatornáján az iStories orosz független portál.

„A hivatalos parancsra várunk [Prigozsintól]. Az orosz Nemzeti Gárda és a hadsereg nem hajlandó engedelmeskedni a parancsoknak. Minket viszont arra utasítottak, hogy álljunk készenlétben, teljes harckészültségben. Várhatóan ebédidő környékén érkezik majd parancs a további akciókról” – mondta a portálnak a Wagner egyik volt tagja, aki Ukrajnában harcolt.

június 24., 14:57

Helikopterből lőtték az oroszok a Voronyezs melletti autópályán haladó Wagner-konvojt

Orosz katonai helikopterek szombat délután tüzet nyitottak egy Wagner-konvojra az M4-es autópályán, Voronyezs külterületén, írja a Reuters. Prigozsin is arról írt a Telegramon, hogy a harckocsit is szállító konvojt lőtte az orosz hadsereg.

A cikk folytatódik

június 24., 14:39

A Wagner a Moszkva felé vezető úton már Voronyezsben is elfoglalt kulcsfontosságú katonai létesítményeket

A Wagner erői a Moszkva felé vezető úton Rosztov után már Voronyezsben is elfoglaltak kulcsfontosságú katonai létesítményeket, írja a BBC.

A Voronyezs és Moszkva közti Lipetszk régió kormányzója arra kérte a lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat, tartózkodjanak az utazástól: se magángépjárművekkel, sem tömegközlekedési eszközökkel ne mozduljanak ki. „A helyzet ellenőrzés alatt áll, de megértést igényel a régió minden lakosától” – írja Igor Artamonov közleménye.

június 24., 14:39

Washington is figyeli az oroszországi eseményeket

Az amerikai kormányzat követi és figyeli az oroszországi eseményeket – közölte a Fehér Ház szombaton a Kreml és a Wagner katonai magánvállalat vezetője között kirobbant konfliktusra reagálva.

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Adam Hodge elmondta, hogy az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a fejleményekről.

A Washington-i Háborús Tanulmányok Intézetének elemzése arra mutat rá, hogy ha a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak sikerülne megbuktatnia az orosz hadsereg Vlagyimir Putyinhoz lojális olyan vezetőit, mint Szergej Sojgu, védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok, vezérkari főnök, az „helyrehozhatatlan károkat okozna azon a látszaton, hogy Putyin szilárdan kezében tartja hatalmát”. (MTI)

június 24., 14:29

Prigozsin: Egyetlen lövés nélkül foglaltuk el Rosztovot

A puccskísérletbe fogó zsoldosvezér új hangüzenettel jelentkezett, és ebben arról beszélt, hogy a szombat reggelre megszállt Rosztov városában semmiféle ellenállással nem találkoztak, egyetlen lövés nem dördült el.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Szerinte a helyiek támogatják is a Wagnert, és az általuk indított „igazságmenetet”. Az orosz állami média közben olyan felvételeket mutatott be, melyeken helyi lakosok vitatkoznak a Wagner harcosaival, és arra szólítják fel őket, hogy Putyin utasításait kövessék. De a Twitteren felbukkantak olyan videók is, melyeken a rosztoviak vizet és élelmet adnak a Wagner tagjainak. Ezeknek a felvételeknek az eredetiségét nem lehetséges ellenőrizni. (BBC)

június 24., 14:09

Meloni szerint a történtek azt mutatják, hogy Oroszország ukrajnai inváziója visszaüt Putyinra

A NATO és Olaszország követi az oroszországi eseményeket, míg a cseh kormány azt hangsúlyozza, hogy továbbra sem ajánlja az utazást Oroszországba.

Oana Lungescu NATO-szóvivő röviden csak annyit közölt e-mailben, hogy „figyelik az oroszországi helyzetet”, mást nem mondott.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Jevgenyij Prigozsin lázadása azt mutatja, hogy Oroszország ukrajnai inváziója visszaüt Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Meloni irodájának szombati a közleménye szerint az olasz kormányfő „szorosan követi az Oroszországban kibontakozó eseményeket, amelyek azt mutatják, hogy Ukrajna elleni agressziója miként okoz instabilitást Oroszországban.”

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió, illetve a EU és NATO állampolgárainak szempontjából a biztonsági helyzet esetleges további romlása miatt Prága továbbra is fenntartja azt a figyelmeztetését, hogy nagyon nem ajánlja az utazást Oroszországba. (MTI, Reuters)

június 24., 14:07

A Wagner telemarketinges kampányba kezdett Moszkvában

A Meduza moszkvai újságírók beszámolói alapján ír arról, hogy a moszkvai régióban többen is ismeretlen számról kaptak telefonhívást, melyet vélhetően a Wagner indított, és a robothang többek között azt közölte az emberekkel, hogy a Wagner seregei közelítenek Moszkva felé, volt pedig, aki Prigozsin üzenetét hallhatta, melyben az igazság helyreállítását ígérte a zsoldosvezér.