Megtalálják a tűt a szénakazalban – a rák elleni küzdelemre több mint 8 milliárdos befektetést kapott a magyar techcég

Zsiborás Gergő
Zsiborás Gergő

20 millió eurós, vagyis több mint 8 milliárd forintos befektetési kört húzott be a rákgyógyszerek fejlesztésén dolgozó magyar deeptech cég, a Turbine AI. Az általuk épített szimulációs platform ígéretes gyógyszercélpontokat azonosított, ami egy globális óriáscéget is meggyőzött. A Turbine kifinomult technológiája mély biológiai megértésre törekszik és új fejezetet nyithat a rák elleni küzdelemben.

A mostani (Series A) befektetési körben részt vett az amerikai gyógyszeróriás, a Merck & Co. befektetési alapja, az MSD Global Health Innovation Fund (GHI) mellett a brit Mercia Asset Management és a magyar Day One Capital is, valamint csatlakoztak a korábbi befektetők is.


Vannak jól működő rákgyógyszerek, amelyekkel szemben rezisztencia alakul ki a páciensek egy bizonyos körében. Az onkológiai gyógyszerkutatás fontos területe, hogy megoldja ezt a problémát.

A Turbine – ahogy korábban írtuk, például az ún. PARP-gátlók esetében – azt kutatja, hogy milyen olyan ígéretes gyógyszercélpontok lehetnek, amelyekre nem alakul ki rezisztencia, csakhogy az a molekulahalmaz, ahonnan kieshet a megoldás felfoghatatlanul hatalmas.

A biotech piacon pedig eszeveszett a verseny, hogy ki az, aki előbb talál ígéretes megoldást az ilyen típusú problémákra: a rengeteg lehetséges változóból kiválasztani azt a kombinációt, ami működik.

Itt érhető tetten a leginkább, hogy mit is tud a Turbine a sejtek viselkedését szimuláló motorja:

megtalálja a tűt a szénakazalban.

A magyar csapat egy olyan, tanuló algoritmussal (Machine Learning, ML) hajtott szimulációs platformot épít, amely képes ígéretes gyógyszercélpontokat azonosítani, majd a gyógyszerfejlesztés hosszas és rizikókkal teli folyamatát is végig tudja támogatni megoldásaival.

Simulated Cell névre keresztült platformjuknak köszönhetően több tucat validált gyógyszercélpontot azonosítottak már, amelyek a többi számítási megközelítés számára láthatatlanok.

A Forbes.hu-nak nyilatkozó befektetőket mindezek mellett leginkább az a szenvedély és törekvés nyűgözte le, ahogyan a magyar csapat a biológia megértéséhez viszonyul.

„Erős benyomást tettek ránk, elsősorban a rendszerbiológiában és az informatikában való jártasságuk miatt, és azért is, mert készek voltak a szakmai vitára, miközben rendkívül kollegiálisak és magabiztosak voltak” – emlékszik vissza a Forbes.hu-nak David M. Rubin, az MSD GHI ügyvezető igazgatója az első beszélgetéseikre.

„Úgy értékeltük, hogy az a megközelítés, ahogyan ezen a hirtelen nagyon telítetté vált piacon a biológiát modellezik, nagyon erős, mivel képesek egyszerre több változót is kezelni.”

Az amerikai Merck & Co., a GHI anyacége, a világ egyik legjelentősebb onkológiai gyógyszeripari vállalata, piaci kapitalizációja 266 milliárd dollár jelenleg, több mint 70 ezer munkavállalója van, nemrég jártunk az amszterdami központjukban. Kutatói maguk kérték a techcégek után néző menedzsmentet, hogy a Turbine-t vegyék fel a shortlistjükre, és épp akkor jelentkeztek be nyáron a magyar céghez, amikor azok kimentek a piacra forrásért. A nagy üzletekhez szerencse is kell.

A Turbine mély biológiai megértésre törekszik egy kifinomult technológiával, de az üzleti oldalon sem éri be kevesebbel: nem csupán egy-egy problémát akarnak megoldani adat alapon. A gondolkodásukat áthatja, hogy a gyógyszerfejlesztés egészére hatással akarnak lenni. Így részesülhetnek abból, ami üzletileg a legnagyobb dobás ezen a piacon: a később elkészült gyógyszerek értékesítéséből.


Fotó: Sebestyén László

Mi mindig azt mondtuk, hogy a szimulációnak azért van értelme, mert azzal valóban megértheted a rák biológiáját. Ezt a saját gyógyszerkezdeményeinkkel demonstrálni tudtuk. Elkölthetsz több tíz millió dollárt, építhetsz csoda algoritmusokat, de nagyon sokszor akkor sem érted, mi történik a kísérleteidben.

Nagy Szabolcs, CEO, Turbine AI

10 MILLIÓ + 20 MILLIÓ EURÓ

Turbine AI 

Alapítva: 2016.
Alapítók: Nagy Szabolcs (CEO), Veres Dániel, Szalay Kristóf, Fekete Iván

20 millió eurós befektetési kör
Új befektetők: MSD Global Innvation Fund (Merck & Co.), Mercia (a kört vezető befektetők) és Day One Capital + befektetők a korábbi körből

Előző befektetési kör (2020. december) – 10 millió euró (10,3 millió dollár):
Accel Partners, Delin Ventures, XTX Ventures, O2h Ventures, Boston Millenia Partners, Atlantic Labs + külföldi angyalbefektetők