Újabb drámai részletek a gyöngyöstarjáni tragédiáról: Zsuzsa életét adta a kutyájáért

A Blikk munkatársai péntek reggel ellátogattak a településre, ami még mindig afféle háborús övezetre emlékeztet. A 44 éves Szőke Zsuzsanna a falu határában lévő bányában dolgozott a mérlegnél, a tragikus végzete is ott érte. Úgy tudjuk, miután elvált a férjétől, Gyöngyösre költöztek a 22 esztendős lányával és a kutyájukkal. 28 éves fia is gyászolja, aki szintén teljesen összetört. Az utolsó munkanapjára Mirát, a vizsláját is magával vitte. A holttestét a rendőrség hőkamerával felszerelt speciális kereső drónjával sikerült felkutatni.

03 o itt halt meg a nő-CZA szerencsétlenül járt nő a bányában dolgozott, a villámárvíz idején a kék konténerben tartózkodott, aminek az oldalfalát átszakította az áradás / Fotó: Czerkl Gábor

– Zsuzsanna a kék konténerben tartózkodott, három kollégája pedig a mellette lévő bódéban, amikor megtörtént a baj. A társai gyorsan cselekedtek, átsiettek hozzá, majd kikötötték magukat vezetékekkel és spaniferrel, hogy az áradás ne vigye el őket. Csakhogy a hölgy leszedte magáról a kötelet, mivel a kutyáját próbálta megmenteni. Eközben a legerősebb ember igyekezett a kezét fogni, de a sodrás olyan iszonyú erővel szakította át addigra a konténer mindkét oldalát, hogy őt is elragadta magával – mesélte a Blikknek a helyszínen Balázs Ferenc, a bánya tulajdonosának édesapja.

Fotó: Czerkl GáborA bánya tulajdonosának édesapja megrendülve mesélte el a Blikknek a szörnyű baleset részleteit / Fotó: Czerkl Gábor

Úgy tudjuk, Mira kutya túlélte a balesetet, s még az esti órákban is kereste a bányánál a hős gazdáját, aki az életét adta érte. Végül a kutyát Zsuzsanna kislánya vitte haza.

„A lányomat elvitte a víz”

Az áldozat édesapja már korábban elhunyt, az édesanya és az öccse Kisnánán élnek. A Blikk a településen megtalálta a gyászoló asszonyt, aki megtörve nyilatkozott lapunknak.

– Teljesen értelmetlen, ami a lányommal történt, még nem tudom felfogni ezt az egészet. Annyit hallottunk, hogy a kollégája kezéből kicsúszott szegény, de a részletekről egyelőre nem tájékoztattak – kezdte a könnyeivel küszködve Szőke Istvánné Mária. – Az unokám és a vejem szólt, hogy a lányomat elvitte a víz és keresik. Azt az érzést elmondani nem lehet, amit abban a pillanatban éreztem, nem kívánom senkinek. Nem hibáztatunk senkit, nem akarunk senkit elítélni. Neki ez volt megírva, segíteni már nem tudunk rajta. A bányában jóban volt mindenkivel, nagyon szerették a tulajdonosok – sírta el magát az asszony.

Az áldozat édesanyja még nem kapott tájékoztatást arról, hogyan is történt pontosan a tragédia / Fotó: Czerkl GáborMária a lányát, Zsuzsannát gyászolja, szerinte ez egy értelmetlen halál/ Fotó: Czerkl Gábor

– A lánya összeesett, amikor az édesanyja holttestét megtalálták a szakemberek, akik a saját érdekében nem engedték őt oda hozzá. Zsuzsanna vasárnap volt nálunk utoljára, amikor hozta az autóját a településre szerelőhöz. Amikor láttam a Facebookon, hogy mekkora árvíz van Gyöngyöstarjánban, azonnal hívtam telefonon, de akkor már nem tudtam utolérni. Álmomban sem gondoltam arra, hogy mi történik vele…

Nem volt visszaút a pincéből

Információink szerint a pusztítás másik áldozata egy, az 50-es éveiben járó férfi, B. Gergely, aki a tragédia idején az egyik barátja korábban leégett házánál dolgozott, a tetőt építették közösen. A közvetlenül mellettük folyó patak a nagy esőzéstől olyan szinten felduzzadt, hogy a hatalmas áradás bábuként sodorta magával a szerencsétlen férfit. A víz a mellettük lévő pince bejáratán sodorta be őt, s onnan már nem volt visszaút.

03 o Áldozat helyszín2-CZEbbe a pincébe sodorta be a víz Gergelyt, halálos kelepce volt a férfi számára / Fotó: Czerkl Gábor

Drámai pillanatok következtek, a társai még megragadták Gergely kezét, szorították, ahogy csak tudták, ám nem bírtak az árral. A férfi megfulladt, a holttestét végül a annak a hatalmas pincerendszernek a túloldalán találták meg, amelyből a vizet még egy nappal később is szivattyúzták. B. Gergely a kutyájával élt a településen egy nagy házban, a volt felesége és a három kislánya Budapesten lakik.

03 aldozat bodnar gergely - facebook takarniGergely kezét szorították az ismerősök, de az ár erősebb volt náluk

A faluban mindenhol hatalmas pusztítást okozott az ár.

– A két gyermekemmel és édesanyámmal voltunk itthon, amikor a házunkat elsöpörte a víz, két perc alatt történt az egész. Apukám kint ragadt, mi pedig egy kis ablakon keresztül menekültünk ki hozzá. Most a nagymamánál lakunk, de nem tudom, hova fogunk menni és mi lesz ezután – mondta lapunknak könnyek között Lólé Adrienn.

Németh Dzsenifer látta, hogy a híd felől zúdult a víz, éppen elért a házig, amibe teljes erővel robbant be a folyás. – Két „tűz” közé kerültem, nem tudtam, merre induljak. Óriási károk keletkeztek, lakhatatlan az épület. Mi sem tudjuk, hova magyünk majd, de a kisfiamat elvittük a nagymamájához, hogy biztonságban legyen – folytatta a férje, Botos Tibor.