Skip to content

 Novák Katalin kitakarítja a börtönöket

 Novák Katalin kitakarítja a börtönöket

 Novák Katalin: egy nap alatt 22 elnöki kegyelem

Idén május 12-ig 25 embernek adott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök. Így szabadult a börtönből a terrorizmusért elítélt Budaházy György és a Hunnia-per másik öt terheltje. Ugyanaznap 16 másik személy is kegyelmet kapott. Amúgy 2010 óta egyetlen ilyen államfői döntést sem blokkolt az igazságügyi miniszter – Budaházyét sem.

Soha ennyi elítélt nem szabadult elnöki kegyelemmel a rendszerváltás óta, mint most tavasszal, miután április 27-én egyszerre 22 személy kegyelmi kérvényét írta alá Novák Katalin köztársasági elnök. Ezzel erősen megdobta a számokat, hiszen addig, március végéig összesen 3 kérelmet hagyott jóvá, vagyis havi egyet, majd egyetlen nap további 22-t. Ez utóbbival új rekordot állított be, holott már tavaly is megdöntött kettőt. Az egy éve hivatalban lévő államfő így már három rekordot tart:

  • Novák Katalin tavaly az elé került végrehajtási kegyelmi kérvények – ez a jogerősen elítéltekre vonatkozik – 5,67 százalékát hagyta jóvá, ilyen magas arányra pedig 25 éve nem volt példa, utoljára 1997-ben volt hasonlóan magas a jóváhagyási arány, még Göncz Árpád államfő idejében
  • A jogerősen még el nem ítélt vádlottaknak adható eljárási kegyelemből tavaly hetet hagyott jóvá Novák Katalin, ez is magas szám, főleg úgy, hogy ilyen típusú kegyelmet az utóbbi 10 évben senki sem kapott – a Budaházy-ügy hét vádlottjának adott államfői kegyelem heves vitát váltott ki
  • A harmadik rekordot idén április 27-én állította be az államfő az egy nap alatt adott 22 db kegyelmi döntéssel, amit a pápalátogatás miatt alkalmazott ilyen “széles körben” – ilyesmire a rendszerváltás óta nem volt példa, sőt az elmúlt 21 évből csak 8-ban volt az egész éves szám ennél magasabb


               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2023.06.01. 09:26

    Kedves Béla, most kegyelmet kap, de később szükség lehet önre, majd jelentkezünk
    Toboroznak a Wagner /Grofó/-csoportnak. 🙂

  2. Névtelen
    2023.06.01. 09:27

    Ugyan!
    Mit számít, ha csak néhány bűnözővel több lesz szabadlábon? Már szinte nem is érzi jól magát a zenber, ha nem jön szembe pár köztörvényes 3 percenként.

  3. Névtelen
    2023.06.01. 09:30

    ilyen mértékű szabadon engedés jobbára feketeafrika sötét bugyraiban a mégsötétebb totálisan elmebeteg hadurak propaganda eszköze szokott lenni. A pszichopaták bármit megtehetek üzenete.
    Kösz tehén! Eddig is tudtuk miféle selejt vagy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük