Miskolcon fogy, vidéken nő az óvodások száma

Legutóbbi ülésén arról döntött a miskolci közgyűlés, hogy a jelentősen lecsökkent gyermeklétszám és egyre kevesebb óvodapedagógus miatt a következő nevelési évben csoportok szűnnek meg, illetve egy intézményt bezárnak a városban. A MIÓVI Leszih Andor Úti Tagóvodájában, illetve a Napraforgó Tagóvodában, valamint a Százszorszép Tagóvodában lesz kevesebb csoport. Ezekben az intézményekben átlagosan a várható csoportlétszám csak 20 fő körül alakulna. A Lorántffy Zsuzsanna Tagóvoda kihasználtsága már csak 46 százalékos lenne, így az nem működik tovább.

A 2023/2024-es nevelési évben a miskolci önkormányzati óvodákba beíratott gyermekek száma 742 fő. Így 3270 a várható összlétszám szeptembertől, amely a jelenleg engedélyezett férőhelyek számát tekintve hétszázzal kevesebb, vagyis ennyi maradna üresen.

Megváltoztak a viszonyok

Amíg pár éve még az volt a tendencia, hogy a vidéken élő Miskolcon dolgozó szülő magával vitte a városba a gyermekét óvodába, mert úgy volt számára optimális, mára már ez teljesen megdőlt. A vidéken élők manapság már inkább a saját lakóhelyén, településén szeretné igénybe venni az óvodát akkor is, ha ő maga a közeli nagy városban dolgozik.

Ez az átalakulás sok mindennel összefüggésbe hozható, összetett folyamat. A legtöbb családnak van autója, amellyel a távolságok megtétele időben jelentősen lerövidült a tömegközlekedéshez képest. Tehát nem gond odaérni a gyermekért időben a munka végeztével.

A településeken európai uniós vagy kormányzati támogatásoknak köszönhetően felújították az óvodákat, az infrastruktúra az elvárásoknak megfelelő, korszerű. Általában helyben élő szakemberek látják el a gyermekek nevelését-gondozását, amitől ráadásul még családias is, mert jobban ismerik egymást az emberek, mint a városban. Ami mindehhez még hozzátesz, hogy a pandémia óta megnőtt azok száma, akik a hét nagy részében home office-ban dolgoznak, tehát lehetséges, hogy a szülő be sem megy a városba minden nap, így értelemszerűen logisztikailag is jobb, ha helyi óvodába jár a gyermeke.

boon.hu