Orbán nem lehet egyszerre az EU haszonélvezője és Putyin bábja

P-képviselők a magyar elnökségről: Orbán nem lehet egyszerre az EU haszonélvezője és Putyin bábja

EP-képviselők a magyar elnökségről: Orbán nem lehet egyszerre az EU haszonélvezője és Putyin bábja
A jelentéstevő EP-képviselők sajtótájékoztatója szerda délelőtt – Fotó: Philippe Buissin / Európai Parlament

Állásfoglalást hirdetne ki az Európai Parlament arról, hogy a jogállamisági elvek megsértése miatt Magyarország nem alkalmas arra, hogy átvegye az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 júliusában.

A javaslatot beterjesztő EP-képviselők szerda délelőtt tartottak sajtótájékoztatót az ügyben, ahol azt mondták: aggasztónak találják, hogy a magyar kormány úgy veheti át jövőre fél évre az uniós elnökséget, hogy egy hetes cikkelyes eljárás folyik ellene – ráadásul még baráti viszonyt is ápolnak Vlagyimir Putyin orosz rezsimjével.

Az EU Tanácsának elnökségében fél évente váltják egymást a tagállamok – most épp Svédország tölti be a soros elnökséget, július 1-től pedig a kormányválságba sodródott Spanyolország veszi át a tisztséget. 2024 januárjában Belgium lenne a következő tagállam Magyarország előtt, amivel hazánk 2011 után másodjára vehetné át a rotációs rendszerben az elnökséget.

Bár a képviselők részéről nem látszik olyan jogi eszköz, amit az állásfoglaláson túl a képviselők bevethetnének, de felmerült néhány gyakorlati eszköz is. Végső soron pedig a tagállamok dönthetnek arról, végigviheti-e a magyar kormány a tisztséget – erről bővebben itt olvashat.

Korábban is felszólaltak már uniós politikusok az ellen, hogy a szerintük már nem demokratikus Magyarország ismét fél évre az EU arca legyen. A szerdai sajtótájékoztatón felmerült, milyen intézkedések oszlathatnák el az EP-képviselők aggályait, amire az egyik jelentéstevő, Sophie in ‘t Veld holland balliberális képviselő úgy reagált:

„Megkérhetjük Orbánt, hogy legyen megint demokrata, de ez nem annyira életszerű. Ennyi erővel azt is kérhetnénk tőle, hogy legyen belőle űrhajós vagy balett-táncos.”https://telex.hu/kulfold/2023/05/31/europai-parlament-sajtotajekoztato-jelentestevo-magyarorszag-jogallamisag-gwendoline-delbos-corfield