3+1 egyszerű és hasznos tipp grillezéshez

3+1 egyszerű és hasznos tipp grillezéshez

 

A grillparti szuper és viszonylag kevés rékészülést igénylő nyári program. Olyasmi, amit akár már egy szabad délutánra is könnyedén időzíthetsz. Cikkünkben néhány egyszerű de nagyszerű trükköt mutatunk, amelyek segítségével még ízletesebb finomságokat készíthetsz a szabadban.

 

Grill vagy barbeque?

 

Kezdjük az alapoknál: bár a grillezést és a barbeque-t gyakran egymás szinonimájaként használják, két különböző technológiáról van szó. Grillezéskor viszonylag gyorsan és magas hőmérsékleten, míg barbeque esetén lassan és alacsonyabb hőmérsékleten sütjük a húsokat.

#1 Milyen berendezést válassz?

 

Grillsütők és barbeque-k garmadája áll rendelkezésre, így biztosan találsz számodra megfelelőt ‒ legyen az elektromos, szenes vagy épp gázzal működő. Fontos tudnod, hogy nem minden grillsütő alkalmas arra, hogy barbeque-t készíts rajta, ellenben minden barbeque-n van grill funkció. Ha szívesen kalandoznál a különböző hőfokok és sütési technológiák között, vásárláskor érdemes grillezésre és sütésre egyaránt alkalmas berendezésre böknöd a meglehetősen széles kínálatból.

 

#2 A tökéletes pác titka

 

A fűszeres páclé behatol a rostokba, ízletesebbé teszi, emellett puhítja a húst. Így lesz ízletes, szaftos a végeredmény, mivel az a pácnak köszönhetően nem szárad ki a sütés során. A jó páclé három fő alkotóelemből áll. A legalapvetőbb a zsiradék. Ezzel veheted elejét, hogy a végeredmény olyan száraz legyen, mint a csizmatalp. A savas összetevő a puhaságért felel. E célra használhatsz valamilyen citrusfélét, mustárt, ecetet, alkoholt vagy épp tejterméket. Végül jöhet egy kis fűszer. Olyan kombinációt válassz, amely egyszerre harmonizál a hússal és a választott savas összetevővel. Fehér húsok esetében másfél órás pácolási idő bőven elegendő, míg a vörös húsokat 2-4 órán keresztül érdemes érlelni a páclében. Fontos, hogy a lé ne tartalmazzon sót, mert sós lében állva minden hús veszít nedvességtartalmából.

 

#3 Milyen húst süthetsz grillen?

 

Gyakorlatilag bármilyen színhúsból ízletes fogást készíthetsz. De itt térjünk vissza egy pillanatra a grillezés és a barbeque közötti különbségre: a zsírosabb vörös húsokhoz inkább a grillezést ajánljuk, a soványabb fehér húsok esetében viszont a barbeque a jól bevált technológia.

 

+1 Meddig süsd?

 

Egy maghőmérő segítségével mindig pontosan tudni fogod, hogy mikor készült jól a hús. Ezt mindenképp érdemes beszerezni, mert általa új szintre emelheted a grillpartik nyújtotta kulináris élményt.