Rokker a   „Menstruációs szegénység!” ellen
„Menstruációs szegénység!” Komoly gond, ami évek óta probléma itthon is! A Fidesz-KDNP kormány nem akarja a megoldást, érdemben nem foglalkoznak az üggyel! Világszerte fiatal lányok, és nők milliói hiányozhatnak pár napig az iskolából, és később a munkából is, mert anyagi okokból sajnos nem elérhetők számukra az alapvető női intim higiénés termékek, vagyis a menstruációs szegénység az egész világon létező probléma, emiatt már 17 országban eltörölték a tamponok és a betétek jövedéki adóját!
Ausztriában 10 százalékra csökkentették ezen higiéniás termékek forgalmi adóját, Nagy-Britanniában 5 százalékra, de Skócia még tovább lépett az ügyben, ugyanis náluk már ingyenesen lehet hozzájutni.
Egy nő számára itthon, átlagban ezerötszáz forint (vagy több) havonta a menzeszhez köthető termékek beszerzése, és mint mindennek, ezek ára is folyamatosan emelkedik. Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt „lányból nővé” programjának koordinátora szerint a több ezer iskoláslány mellett még lehet harmincezer otthontalan nő, akik kénytelenek havi ciklusukat rongyokkal vagy zoknival átvészelni. Minket, férfiakat is érinthet a probléma, hiszen sajnos lehet a családban nehéz körülmények között élő rokon, lánytestvér, unokahúg, vagy akár lánygyermek ilyen gondokkal, hiszen kutatások szerint minden ötödik magyar lányt, illetve nőt érint a menstruációs szegénység, vagyis anyagi okokból, vagy kellő információ, felvilágosítás hiányában nem jutnak hozzá intim termékekhez. Ebben a tekintetben ráadásul kedvezőtlen tendencia mutatkozik, vagyis a menstruációs szegénységben élők száma folyamatosan emelkedik, nemcsak magyarországi, de világviszonylatban is.
A kormány tegye végre ingyenessé ezen termékek használatát,vagy legalább törölje el a jövedéki adóját! Nagy segítség lenne a rászoruló nők számára!