Két török férfi tíz napja az M30-as autópálya hejőkeresztúri pihenőjében vesztegel

Másfél hete vesztegel az M30-as autópálya egyik pihenőjében egy török sofőr, aki kamionjával balesetet szenvedett. Egy barátja azonnal Magyarországra utazott, hogy segítsen. De hiába, mert az ilyenkor szokásos eljárások az ünnep miatt csúsznak. Így már ketten várnak arra, hogy hazamehessenek. A környéken többen is próbálnak segíteni nekik, sokan visznek ételt.

A két török férfi tíz napja az M30-as autópálya hejőkeresztúri pihenőjében vesztegel. A kamion hátulján és az oldalán is törések vannak, megsérült a vezetőfülke teteje és a lökhárító is. Nehezen lehet bezárni a kamion hátsó ajtaját, ezért folyamatosan a jármű mellett vannak.

A barátom vezette a kamiont, amivel árokba borult tíz napja. Amint meghallottam ezt, repülőre ültem és idejöttem, hogy segítsek

– mondta egyikük. Mivel a két férfi csak törökül ért, az RTL Híradónak Fauszt Tímea, Törökországban élő magyar tolmács fordított telefonon.

törökök baleset kamion 030-as autópálya

A rendőrség készítette ezt a fotót az árokba borult kamionról. Lesodródott az útról és felborult május 17-én. A sofőr karja könnyebben sérült. Miután daruval kiemelték az árokból a kamiont, a rendőrök egy pihenőbe irányították. Itt kell megvárni, míg lezárul az ügy. A kamion Szlovákiába szállított volna gyümölcsöt. A vámszabályok szerint a rakományt meg kell semmisíteni. A nyelvi akadályok miatt a férfiak napokig semmit nem tudtak intézni. Nem tudták elintézni a megsemmisítéssel kapcsolatos papírokat sem. Végül egy civil szervezeten keresztül egy török-magyar házaspár segített rajtuk. Volt, aki a közösségi oldalon osztotta meg, hogy ételt és italt vitt nekik, amiért nagyon hálás volt a két férfi.

Kenyeret, gyümölcslevet, kávét kaptunk, nagyon hálásak vagyunk, hogy nem hagytak minket az út szélén.

– mondta egyikük. A két török férfi ráadásul súlyos személyes tragédián van túl. Abból a régióból származnak, amelyben kétszer is földrengés pusztított februárban. Mindketten közeli rokonaikat veszítették el.

Meghalt az édesanyám, a bátyám, a bátyám felesége, a romok alatt maradt egy féléves gyerek is a családból, meghalt az unokaöcsém és az ő két gyereke

– sorolta egyikük. Abban bíznak, hogy a hosszú hétvége után útnak indulhatnak. A kamiont meg tudták javítani, így azt külön engedéllyel hazavezethetik.