Skip to content

Petícióban szólítják fel Böjte Csabát, hogy ne szembesítéssel vizsgálja az alapítványában történt erőszakot

Petícióban szólítják fel Böjte Csabát, hogy ne szembesítéssel vizsgálja az alapítványában történt erőszakot

Arra kérik többek közt, hogy ne szembesítse pünkösd után, kedden az erőszakot névvel felvállaló panaszost és a Böjtét támogató (volt és jelenlegi) nevelteket.

„A romániai kriminalisztika történetében is példátlanul súlyos jogerős büntetést kapott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egykori dolgozója, Kedves Szabolcs. A másodfokú ítélet nyilvánosságra kerülésével egy időben másik, szintén az Alapítványt érintő erőszaktörténetről számolt be egykori gondozottjuk. Az esetekre méltán érzékenyen reagálnak az emberek, a Szent Ferenc Alapítvány támogatói és azok, akiknek fontos a gyermekvédelem, a gondoskodás a szociálisan, lelkileg és testileg kiszolgáltatott gyerekekről. Ez nem politikai kérdés, nem is világnézeti, tisztán gyerekjogi” – kezdődik a több tucat ismert művész, tudós, értelmiségi által aláírt petíció.

Arra kérik Böjte Csabát, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a kialakult helyzetben a gyermeki jogok védelme, az áldozatok védelme, a jogszerű tényfeltárás és igazságszolgáltatás maradéktalanul érvényesüljön. A közbizalom helyreállításáért pedig javasolják, hogy nyilvánosan, átláthatóan, az arra megfelelő, hivatalos fórumokon adjon konkrét válaszokat arra, mit tesz az Alapítvány a hasonló esetek megelőzéséért, bármilyen fizikai és érzelmi bántalmazás megakadályozásáért.

Magjegyzik, az áldozatoknak biztonságos körülményekre, jogi biztosítékokra, személyiségi jogaik, érzelmi és fizikai biztonságuk védelmére van szükségük. Arra, hogy akkor és úgy valljanak szabadon, senki által nem kényszerítve, saját akaratukból a traumáikról, amikor és ahol jogbiztonság, pszichés támogatottság garantált, és nem áll fenn a trauma ismétlés veszélye.

„Éppen ezért arra is kérjük, hogy ne szembesítse pünkösd után, keddre tervezett eseményen a panaszos és az önt támogató (volt és jelenlegi) nevelteket. Az ilyen konfrontációkat már a rendőrség, ügyészség is kivette az igazság feltárását célzó módszerek közül, mert ilyen szembesítő helyzetekben könnyebben érvényesülnek a hatalmi viszonyok, mint az igazság kimondásának vágya. Az ilyen nyilvános rendezvények sem a feszültségek oldására, sem a vitás kérdések rendezésére nem alkalmasak. Viszont traumatizálhatják a résztvevőket, elbátortalaníthatják, megfélemlíthetik azokat, akik a jövőben szeretnének segítséget kérni. Egy ilyen hatalmas szervezetben, mint az ön Alapítványa, egyaránt keletkezhetnek pozitív és negatív élmények. Egyik típusú megélés sem cáfolja vagy semmisíti meg a másikat, erre mind oda kell figyelnünk, anélkül, hogy a neveltek között konfliktust gerjesztene bárki is” – írják. Megjegyezik, a gyermekbántalmazási ügyekben az illetékes szakhatóságoknak kell eljárnia.

Itt feltehetően arra gondolnak a petíció kezdeményezői, hogy Böjte árulta el nemrég egy interjúban, hogy az erőszakot névvel, arccal felvállaló Mónika mellett előkerült a lény egyik egykori társa, barátnője, aki azt állítja, „felháborító, amit Mónika mond, mert nem bántalmazták őket a nevelők.” Ebben az interjúban egyébként Böjte atya kifejtette, lejárató kampány áldozata, és nincs közvetlen felelőssége a kirpbbant ügyekben.

Kérik továbbá az aláírók, hogy az alapítvány gondozásában lévő gyerekek fényképeit, nevét semmilyen indokkal ne hozza Böjte nyilvánosságra, ezeket a gyerekeket ne tegye részesévé a most kirobbant, gyakran eldurvuló vitáknak.

„Kérjük, hogy a gyerekek fényképeit és személyes adatait semmilyen céllal, még adománygyűjtésre se használja, mert ez ellentmond az érvényes személyiségi jogi és gyermekvédelmi jogszabályoknak, és sérti azoknak az elemi érdekét, akiknek a nevében eljár” – fogalmaznak.

A kezdeményezők mellett már közel hatszázan csatlakoztak a petícióhoz.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2023.05.29. 09:06

    Mert Böjtének célja, hogy kiderüljön az igazság?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük