Skip to content

nyert Cannes-ban. A filmet a Magyar Filmintézet többször visszadobta (a díjhoz viszont gratulált később)

nyert Cannes-ban. A filmet a Magyar Filmintézet többször visszadobta (a díjhoz viszont gratulált később)

Magyar rövidfilm nyert Cannes-ban

 

Kategóriájában kilenc éve versenyzett utoljára magyar alkotás.

Buda Anna Flóra 27 című animációs filmje nyerte a legjobb rövidfilmnek járó elismerést a 76. Cannes-i Filmfesztiválon. A magyar-francia koprodukcióban készült filmet 11 alkotás közül választották ki a kategóriában, a díjat a szombat esti díjátadó gálán jelentették be.

A filmet a Magyar Filmintézet többször visszadobta (a díjhoz viszont gratulált később), így magyar támogatás nélkül készült, ezért Jakab Juli színész-forgatókönyvíró szerint nem is lehet magyar filmnek mondani.

Ebben a kategóriában utoljára 2014-ben versenyzett magyar film, pontosabban magyar-román koprodukciós alkotás: a kolozsvári születésű Szőcs Petra A kivégzés című filmje elnyerte az Arany Pálmát.

A Franciaországban élő Buda Anna Flóra tízperces alkotásának főhőse a 27. születésnapját ünneplő Alíz, a film ajánlója itt látható:

A cannes-i bemutatót követően a 27 című produkció júniusban a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján, Annecyban is megméreti magát, ahol ugyancsak a rövidfilmes versenyprogramban kapott helyet, ám még ezt megelőzően a hazai nézők is láthatják az alkotást a június 1-7. közötti Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon.

A cannes-i fesztivál fődíját, az Arany Pálmát a francia Justine Triet Anatomie d’une chute (Egy zuhanás anatómiája) című filmje kapta a Ruben Östlund vezette zsűritől, a díjat Jane Fonda amerikai színésznő adta át. A zsűri nagydíját a The Zone of Interest (A figyelem középpontja), a brit Jonathan Glazer filmje kapta. A legjobb rendezésért a francia Tran Anh Hungot díjazták a La passion de Dodin Bouffant (Dodin Bouffant szenvedélye) című alkotásért, a zsűri nagydíját pedig a finn Aki Kaurismaki vehette át Les feuilles mortes (Hulló levelek) című filmjéért. A legjobb forgatókönyv díját a japán Kore-eda Hirokazu kapta Monster (Szörnyeteg) című filmjéért.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük