Skip to content

Nem habos oldal. Veszített piaci részesedéséből és tetemes veszteséget halmozott fel tavaly a bőcsi sörgyártó

A 2021-ben elért 44,26 milliárd forintos nettó árbevételét 48,39 milliárd forintra növelte tavaly a 2009-ben a holland Starbev Netherlands B.V. által alapított, majd az anyacég felvásárlása után a Molson Coors Netherlands B.V. tulajdonába került Borsodi Sörgyár Kft., de ezzel is csak tovább növelte veszteségét, mégpedig nem is kis mértékben: a 2021-es, 2,31 milliárd forintról 5,39 milliárdra. A társaság számaiból kiderül, hogy az anyagjellegű költségei 28,03 milliárdról 33,85 milliárd forintra emelkedtek, de egyéb kiadásai is gyarapodtak, csakúgy, mint a pénzügyi műveleteken elszenvedett vesztesége, amely mintegy 600 millió forinttal, megközelítőleg egymilliárdra emelkedett. Ezeket a veszteségfaktorokat pedig nem tudta ellensúlyozni a jelzett árbevétel-bővülés.

Egy bővülő piacon adott el kevesebbet 2022-ben a Borsodi
Fotó: Fülöp Norbert/Világgazdaság

A belföldi forgalom 10,04, míg az exporteladásokból bejövő árbevétel 2,6 százalékkal növekedett az előző évhez képest. A beszámoló szerint a külpiaci eladások földrajzi megoszlását az előző időszak adataival összehasonlítva megállapítható, hogy továbbra is a cseh, lengyel és horvát export a számottevő.

A cég főtevékenységéből, vagyis az általa termelt sörök értékesítéséből származó árbevétel az értékesítés nettó árbevételének 83 százalékát tette ki 2022-ben. Ezen kívül – a választék bővítése céljából – a cégcsoport által gyártott és fogalmazott sörökből is értékesítenek partnereiknek, amelyből pedig a nettó árbevételük 15 százaléka származott. Az értékesítéshez kapcsolódó göngyölegforgalommal együtt ez a három tétel adja a nettó árbevétel 98 százalékát.

A beszámolóban szerepel, hogy

a Magyar Sörgyártók Szövetsége által közzétett adatok alapján a belföldi sörértékesítés tavaly 2 százalékkal növekedett az előző évihez képest, és így 6,06 millió hektolitert tett ki. Eközben a Borsodi Sörgyár Kft. belföldi eladásai 2021-hez képest 4,8 százalékkal csökkentek.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük