Nekem ez nem sportteljesítmény, hanem egy balul sikerült cirkuszi mutatvány
SZOTYORI-LÁZÁR ZOLTÁN
Facebook
Nekem ez nem sportteljesítmény, hanem egy balul sikerült cirkuszi mutatvány.

„Mindenki elmondta a véleményét a Suhajda Szilárd ügyről, így megteszem én is. Szeretném előrebocsátani, hogy természetesen én is sajnálom, ami történt vele, ugyanakkor azokkal sem értek egyet, akik felmagasztalják akár Suhajdát, akár a hegymászókat általában. Attól az érveléstől meg végképp kiver a víz, amikor valaki azzal jön, hogy »ha nem lettek volna a Suhajdához hasonló, bátor emberek, még mindig a technikai középkorban élne az emberiség«.

Nos, maradjunk annyiban, hogy nagy felfedezőkre mindig szüksége volt az emberiségnek és mindig szüksége is lesz, azonban Suhajda Szilárd nem volt felfedező. Az emberiséget előrevivő »Nagy Felfedezők« amúgy jellemzően nem adrenalin junkie-k, hanem mindenki által kicsúfolt, hajlott hátú, szemüveges, íróasztal felett görnyedő könyvmolyok és geek -ek voltak. Suhajdát ezzel szemben nem az emberiség előrehaladásáért érzett olthatatlan vágy, hanem személyes ambíciói hajtották.

Célja, ha sikerült volna, nulla hasznot hajtott volna az emberiségnek, a Mount Everesten amúgy sincsen már mit felfedezni. Szóval ha kérhetem, ne hasonlítsuk a nagy felfedezőkhöz.A becsvágy, a vakmerőség és az önzés lett a veszte, így végül egy megözvegyült asszony és egy árva maradt utána. Nekem ez nem sportteljesítmény, hanem egy balul sikerült cirkuszi mutatvány: egy artista halálugrása védőháló nélkül. Részvétem a családjának, akiknek mérhetetlen fájdalmat okozott…”