Kommunisták, nemsokára lógni fogtok! Ukrán banderistáktól rettegnek a határmenti megyék és Pereces lakói

1947

 

Dudujka Pál cikke

Az elmúlt másfél évben rendre érkeznek hírek arról, hogy ukrán banderista „fehér partizánok” garázdálkodnak és gyilkolnak a szomszédos Szlovákia területén. Egyes értesülések szerint a banderisták átlépték a határt és immár magyar földön pusztítanak. Sőt! Egy perecesi röplap szerint már itt vannak a városban és kommunisták legyilkolására készülnek. Igazak-e a hírek? Lapunk utánajárt a történteknek.

Az Ukrán Felkelő Hadsereg – közismertebb nevükön a banderisták, vagy benderisták – 1942-ben alakultak, céljuk pedig a szovjet uralom lerázása. Ádáz harcot vívtak a szovjettel, a háború végeztével azonban egyes csoportjaik meghátrálásra kényszerültek. Sokan Lengyelországba távoztak, ahol a lengyel hadsereggel kerültek szembe. Itt súlyos veszteségeket szenvedtek, ezért 1945 augusztusa óta rendre Szlovákia területe felé kacsintanak.

bandera
Sztepan Andrijovics Bandera

Azóta volt, hogy egész járásokat foglaltak el a Felvidéken, de – kisebb összecsapásokat nem számítva – a csehszlovák ezredek elől eddig mindig elillantak. A banderista „fehér partizánok” kezdetben békések voltak, később azonban fosztogatás és leginkább kommunisták és zsidók elleni gyilkosságok jellemezték. Két hónapja újabb csapatok törtek be, amelyekkel a csehszlovák hadsereg partizánokkal és belügyi alakulatokkal együtt vív súlyos harcokat. A hírek szerint egyes alakulatok átszöktek Magyarországra és tagjaik felelősek a sárospataki malom felgyújtásáért, valamint az elmúlt időszakban megszaporodó emberrablásokért. Ugyancsak őket gyanúsították egy mádi házaspár, valamint gyermekük lemészárlásával, rendőrségi információk szerint azonban ezek csupán álhírek voltak.

02

Szeptember 7-8-án aztán nagy riadalom ütötte fel a fejét Perecesen, miután „Fehér partizánok” aláírással két különböző szövegű röplapot terjesztettek a községben. A banderistákra utaló röpcédulákon halálosan megfenyegették a helyi kommunistákat: „Kommunisták! Már itt voltunk nemsokára lógni fogtok az akasztófán. Készüljetek a halálra! Vegyetek példát arról, ami Edelényben történt. Visszajövünk nemsokára szept. 28-án. (Fehér Partizánok)”  A másik pedig így szólt: „Kommunisták! Nemsokára jövünk! A piros párttagkönyvet meg fogjátok enni galuska helyett. Az akasztófán nemsokára Frankovszki a feleségével, és Foczko András a vezetőitek lógni fognak. Viszont látásra (A Fehér Partizánok)

01

A kommunisták igencsak beijedtek és már javában készülnek a szeptember 28-i összetűzésre. Sokan úgy gondolják azonban, hogy a röpcédulák pusztán üres fenyegetéseket tartalmaznak, s a félelmetes banderista „fehér partizánokra” hivatkova csak egy helybéli kívánja móresre tanítani az egyre hangosabb, erőszakosabb és diktatórikusabb kommunistákat.

Az utaztató megjegyzése:

A szeptember 28-i „támadás” természetesen elmaradt, a „fehér partizánok” nevében fenyegetőző röplapkészítő személyét a rendőrség államvédelmi osztálya sosem tudta azonosítani.https://bomie.hu/ukran-banderistaktol-rettegnek-a-hatarmenti-megyek-es-pereces-lakoi/