Most ez volt a központi utasítás, politikusok mindenki Erdélybe. Böjte atya kivételével…

A zarándaklaton részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, és elődje, Áder János is.

 

Továbbá jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Semjén Zsolt az MTI-nek nyilatkozva elmondta: emberi jogi és alkotmányos alapon minden magyart – és evidenciaszerűen – minden magyar állampolgárt megillet az, hogy a tartózkodási helyétől függetlenül élni tudjon az állampolgárságához kapcsolódó jogaival és az állampolgároknak járó szolgáltatásokkal.

 

A magyar digitális szolgáltatások földrajzi korlátainak úgynevezett VPN technológia segítségével történő feloldásával terveik szerint 2024. január 1-től minden magyarnak „magyarországi” IP-címet biztosítanak, azaz állampolgári jogon biztosítják a magyar nemzeti digitális tér elérését – ismertette. Közölte azt is, a magyar jogalkotó számára a digitális közszolgáltatásokat igénybe vevők „digitális magyar állampolgárok”, akik, noha földrajzilag nem tartózkodnak belföldön, mégis úgy tekintendők, mint akik belföldön vannak.

Mivel maga a VPN szolgáltatás eleve ezen a „fikción” alapul, a megoldás nem pusztán technikai-műszaki, hanem jogi értelemben is megfelel a 21. század összes digitális kihívásának és lehetőségének – fogalmazott Semjén Zsolt. Rámutatott arra, május közepén az Országgyűlés a Hungaricum törvény módosításával megteremtette a feltételeit annak, hogy végrehajtási rendeletekben megszülessenek a „digitális közszolgáltatásról” szóló jogszabályok, amelyek kimondják, hogy a magyar állam a külhoni magyarság tájékoztatására virtuális magánhálózatot (VPN) üzemeltet, amelyhez a külhoni magyarok ingyenes regisztrációval kapcsolódhatnak.