Az olcsó gáz kiveszi az egyik legfontosabb gazdasági fegyvert Vlagyimir Putyin kezéből. 2021 óta nem látott szintre süllyedt a földgáz ára Európában

2021 óta nem látott szintre süllyedt a földgáz ára Európában.

Az olcsó gáz kiveszi az egyik legfontosabb gazdasági fegyvert Vlagyimir Putyin kezéből, aki ellátási zavarokkal és magas árakkal zsarolta az ukrán szuverenitás mellett kiálló Európát. A gázhiány miatt több európai ország is átmenetileg újra megnyitotta a klímaváltozás elleni küzdelem részeként korábban bezárt szénerőműveit is.

© Bloomberg.com

A földgáz árának csökkenéséhez hozzájárul az európai gazdaság gyenge teljesítménye is, a német gazdasági például váratlanul csökkent az első negyedévben. Emellett Európa egyre nagyobb arányban támaszkodik a megújuló energiaforrásokra, és nagy számban építi a szél- és naperőműveket, tovább csökkentve ezzel a földgáz iránti keresletet.

Az árcsökkenés „remek hír Európa számára, és azt mutatja, hogy a megnövekedett  LNG-szállítások és a keresletcsökkenés helyrebillentette az európai piacot, miután Oroszország elzárta a csapokat” – mondta Georg Zachmann, a Bruegel Intézet szakértője.