Az első kínai gyártású utasszállító gép európai/ amerikai hajtóművel

Az első kínai gyártású utasszállító gép, a C919

Kereskedelmi forgalomba állt az első kínai gyártású utasszállító gép, a C919
Az első kínai személyszállító gép boldog személyzete – Fotó: STR / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kína első hazai gyártású utasszállító repülőgépe vasárnap indult első kereskedelmi útjára, írja a Guardian. Az esemény mérföldkőnek számít, mert az ország évtizedek óta nagy erőfeszítéseket tesz, hogy a levegőben is felvegye a versenyt a nyugati riválisokkal.

Peking azt reméli, hogy a C919 kereskedelmi sugárhajtású repülőgép méltó versenytársa lesz az olyan külföldi modelleknek, mint a Boeing 737 MAX és az Airbus A320, bár a kínai repülőgép sok alkatrésze még mindig külföldről származik.

„A jövőben az utasok többsége a nagy, hazai gyártású repülőgépeket választhatja majd”

– közölte a CCTV állami műsorszolgáltató.

A China Eastern Airlines MU9191-es járata felszállt a sanghaji repülőtéren vasárnap reggel, mutatja a CCTV felvétele.

A repülőgépen több mint 130 utas van. A gép hétfőtől a China Eastern szokásos útvonalán közlekedik Sanghaj és a délnyugati Csengtu város között

A repülőgépet az állami tulajdonú Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) gyártja, de sok alkatrésze – beleértve a hajtóműveket is – a tengerentúlról származik.

A keskeny törzsű, 164 utas befogadására alkalmas repülőgép első modelljét tavaly adták át hivatalosan a China Easternnek. A COMAC azt tervezi, hogy öt éven belül 150 modellre növeli az éves gyártási kapacitást.