Vagyontervezés – Családban marad
Close-up of crossing cut of dry tree with yearly rings

Családja összetétele időközönként megváltozik: a gyerekek, unokák házasságot kötnek, gyermekek születésével bővül a család, illetve a halálozások és válások is új körülményeket teremtenek. Az Ön és gyermekének házasságkötése jelentős befolyást gyakorolhat a családi vagyon sorsára.

Miként őrizhető meg a családi vagyon azokban az esetekben, amikor a család összetétele átalakul? Lehetséges biztosítani, hogy ezen vagyon vagy vagyontárgyak minden kétséget kizáróan annál a személynél maradjanak, akinek szánta őket?

A cél a családi vagyon egyben tartása, illetve annak a megakadályozása, hogy az értékes vagyonelemek a családból kikerüljenek.

Bizalmi vagyonkezelés (bvk)

bizalmi vagyonkezelés esetén a vagyonrendelő átadja vagyonát vagy annak egy részét a vagyonkezelő javára. A vagyonkezelő a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogosítványokat gyakorolja az egymással kötött szerződés alapján, kezeli a vagyont és azt, valamint annak hozamát a kedvezményezettnek / kedvezményezetteknek kiadja.

A magyar jog sajátosságainak köszönhetően a vagyonrendelő és a vagyonkezelő személyének nem kötelező egymástól elválnia. Ez lehetővé teszi, hogy a vagyonrendelő „saját magának” adja át a vagyont, vagy egy általa létrehozott társaságnak, mint vagyonkezelőnek.

A fentiek által biztosítható, hogy a vagyonrendelő továbbra is közvetlen ellenőrzése alatt tudja tartani a vagyonkezelés körébe átadott vagyontárgyakat.

Mivel a bvk körébe átadott vagyon kikerül a vagyonrendelő tulajdonából, ezért a bizalmi vagyonkezelés alapítása védelmet tud biztosítani a vagyonrendelővel szemben támasztott esetleges igényekből eredő kockázatokkal szemben is. Ugyanakkor, tekintve, hogy az átadott vagyontárgyak nem kerülnek a vagyonkezelő saját vagyonába sem, így az a vagyonkezelő kockázatainak sincsen kitéve.

A vagyonrendelő halála esetén nem képezik a hagyaték részét a bizalmi vagyonkezelésbe bevitt vagyontárgyak sem, így a Ptk. merev öröklési jogi rendszere, valamint a hagyatékátadással összefüggő adminisztráció is elkerülhető.

Emellett a bvk több adózási előnnyel is jár. Egyfelől lehetővé teszi a vagyonrendelő tulajdonában levő vagyontárgyak, például társasági üzletrészek piaci értékre való felértékelését, másrészt pedig bizonyos feltételek fennállása esetén a bizalmi vagyonkezelés adómentességet élvez. Ugyanakkor a bvk-ba bevitt értékpapírokat lehetséges tartós befektetési számlára is helyezni, amely biztosítja magánszemély kedvezményezettek esetén is a hozam adómentességét.

Szerződéses megoldások

Annak érdekében, hogy a család tagjai igazodjanak egy közösen létrehozott vagyonkezelési feltételrendszerhez, különféle szerződéses megoldásokat alkalmazhatunk, amelyek eltérő jogi kötőerővel rendelkeznek.

Családi alkotmány

A családi alkotmány a családtagok közötti, többnyire erkölcsi jellegű megállapodás, amely rendezi:

  • a család értékeit,
  • a családi vagyonkezelés vezérelveit,
  • családi vagyonra vonatkozó hosszútávú ars politica-t.

Célja, hogy összefoglalja a családi elveket, értékeket és hosszútávú elképzeléseket, valamint iránymutatásként szolgáljon a későbbiekben felmerülő vitás kérdések megoldásához.

Szindikátusi szerződés

Ellentétben a családi alkotmánnyal, a szindikátusi szerződés egy olyan kényszerítő erővel bíró megállapodás, amelyet családi cégek vagy egyéb vállalkozások tulajdonosai között jöhet létre. Ebben fektetik le az együttműködésük kereteit:

  • az általuk a társaságnak biztosított szolgáltatásokat,
  • a tulajdonosok jogait a társaságok egyes szerveiben,
  • annak feltételeit, hogy a tulajdonosok milyen módon jogosultak saját részesedésükkel rendelkezni, azt értékesíteni.

Házassági vagyonjogi szerződés

Házassági vagyonjogi szerződés megkötésével a házasuló felek a Ptk.-tól eltérő módon kezelhetik a házasságkötésüket követő vagyoni viszonyaikat. Annak ellenére, hogy a polgári jog szabálya alapján a házasságkötés során szerzett vagyon 50-50%-ban illeti meg a házas feleket, a vagyonjogi szerződéssel lehetőséget biztosít a házastársak vagyonának elkülönítésére vagy a jogszabálytól eltérő megosztására a házasság ideje alatt.

A házastársak akár tételesen meg is szabhatják, hogy mely vagyontárgyak képeznek közös vagy külön vagyont.

Vagyonkezelő alapítvány

A vagyonkezelő alapítvány a vagyonrendelő által átadott vagyont működteti és kezeli az alapítvány létrehozatala során megjelölt kedvezményezettek számára.

A családi vagyon egybentartásának és kezelésének az egész világon gyakran előforduló, népszerű formája a családi cégek és vagyoneszközök alapítványba rendelése. Ebből a megoldásból adódóan egy professzionális szervezet látja el a családi vagyon hosszútávú kezelését és tud a családtagok részére kifizetéseket teljesíteni.

A vagyonkezelő alapítvány lehetőséget nyújt a vagyon piaci értékre történő adómentes felértékelésére és növelésére is.

A vagyonrendelő biztosítani tudja vagyonának védelmét a személyes kockázataival szemben a vagyon alapítvány részére történő átadásával, viszont a továbbiakban is ellenőrzése alatt tudja tartani a vagyon működtetését az alapító okirat esetleges módosításával és az alapítvány tisztségviselőinek módosításával.

A vagyonkezelő alapítvány létrehozatala és működtetése során sok személyi és pénzügyi feltételnek kell megfelelni. Minimális induló tőkéje 600 millió forint, amelyet az alapítvány számára pénzben vagy egyéb vagyoni eszközben kell rendelkezésre bocsátani. Ezt követően a vagyont a vagyonkezelő alapítvány kuratóriuma vagy vagyonellenőre irányítja. Az alapítvány továbbá köteles felügyelőbizottságot választani és állandó könyvvizsgálót is kinevezni.

Érdeklik a céges vagy a magánvagyon-megoldások, esetleg a cégeladás mellett döntött? Keresse tapasztalt kollégáinkat a lenti elérhetőségeken: