Már Orbán Viktor is kezd leválni. Trumpizmus Trump nélkül

Ron DeSantistól hónapok óta várják, hogy elindítja az elnökjelölti kampányát, szerda este a Twitteren teheti ezt meg.

Helyi idő szerint szerda este hat órakor – nálunk ekkor éjfél lesz – tart a Twitteren egy beszélgetést Ron DeSantis floridai kormányzó és Elon Musk. Az amerikai média kész tényként kezeli, hogy ez lesz az alkalom, amikor DeSantis bejelenti, hogy elindul a Republikánus Párt elnökjelöltségéért.

A komolyan vehető jelöltek közül eddig még csak Donald Trump indította el hivatalosan is a kampányát, azonban DeSantist már régóta emlegetik a volt elnök legfontosabb lehetséges kihívójaként. Legkésőbb azóta pedig nem lehet lebecsülni az esélyeit, hogy a tavalyi félidős választáson a pártja országosan leszerepelt, ő viszont fölényesen győzött Floridában. Nem véletlen, hogy már Orbán Viktor is kezd Trumpról leválni és inkább arra tenni a tétjét, hogy DeSantis lehet Joe Biden kihívója 2024-ben.

DeSantis politikáját nagyon röviden úgy lehet összefoglalni: trumpizmus Trump nélkül. A legfőbb gazdasági, politikai és kultúrharcos ügyekben ugyanazt képviseli, mint a bukott elnök, vagy épp még őt is jobbról előzné, csak sokkal higgadtabban, és Trump mindent leuraló egoizmusa nélkül. És persze több, mint harminc évvel fiatalabban – ami szintén fontos lehet, amikor rajta kívül csak nyolcvan év körüliek versengenének az elnökségért.