Tízezrek demonstráltak az EU mellett Moldova fővárosában

Becslések szerint 75 ezer ember, a félmilliós főváros, Chisinau népességének 15 százaléka vonult az utcára vasárnap, hogy Maia Sandu államfő felhívására az ország EU-tagsága mellett demonstráljon. Sandu és nyugat-barát kormánya korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy az oroszbarát Sor párt támogatásával próbál zavart kelteni az országban.

photo_camera EU-párti tüntetők Moldova fővárosában, Chisinauban 2023. május 21-én. Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO/Anadolu Agency via AFP

„Nem akarunk többé Európa peremvidékén élni” – jelentette ki a vasárnapi demonstráción Sandu, aki szerint országa 2030-ra az EU tagjává válhat. „Nem akarjuk, hogy a Kreml zsarolhasson minket” – mondta az EU-zászlókat lengető, EU-párti rigmusokat skandáló tömegnek.

Sandu államfő február elején számolt be arról, hogy Oroszország szabotőröket készül bevetni kormánya megdöntésére, melynek részeként „az ún. ellenzék tüntetéseket szervezne” az alkotmányos rend megdöntésére.

photo_camera Maia Sandu államfő azt ígérte, 2030-ra országa EU-tag lesz. Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO/Anadolu Agency via AFP

Oroszország ukrajnai inváziója nagyon felerősítette Moldovában az uniós tagsági törekvéseket. A háború nagy hatással van az országra, melynek egy vékony sávját, a Dnyeszteren túli területeit az ország függetlenné válása óta tartja megszállva a helyi szeparatistákat támogató orosz hadsereg. A háború korai szakaszában, amikor Oroszország terve Ukrajna teljes fekete-tengeri partvidékének megszállása volt, logikusnak tűnt, hogy akár Moldovába is behatolhatnak majd. (Via BBC)