Schmidt Mária szerint Oroszország nem háborúzik

Schmidt Mária szerint Oroszország mi nem háborúzik, csak különleges műveletet indított Ukrajnában

„Most még Oroszország nem háborúzik Ukrajnával szemben, ez még különleges hadművelet vagy különleges akció, vagyis zsoldosokat vet be az orosz fél” – mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Bayer Show-ban. Az adásról a Népszava írt.

Schmidt ezzel az orosz propaganda retorikáját vette át, ami tavaly februártól kezdve hivatalosan „különleges műveletről” beszél. A putyini rezsim keményen fellép azokkal szemben, akik nyilvánosan háborúnak nevezik a háborút.

A történész – aki egyben az ország egyik leggazdagabb embere – azt mondta, akkor lesz háború, ha Ukrajna „az orosz területeket elkezdi majd támadni”.

Nem állja meg a helyét Schmidt állítása, hogy az oroszok csak zsoldosokat vetnének be (hiába használják a Wagner-csoport nevű zsoldossereget is, ami sok szempontból amúgy sem klasszikus katonai magánvállalat). Tavaly szeptemberben Putyin részleges mozgósítást hirdetett, amivel több százezer tartalékos behívása volt a cél.

Az amerikai titkosszolgálat információi szerint Vlagyimir Putyin februárban rábólintott a hadsereg javaslatára, hogy idén további 400 ezer embert sorozzanak be. A tavalyi mozgósítás nehézségei után idén alsóbb szintekre bízzák ezt a feladatot. Az utóbbi időben plakátkampányokkal, tévéreklámokkal próbálták ösztönözni az oroszokat, hogy menjenek harcolni. Amerikai információk szerint az orosz titkosszolgálat, az FSZB közel 110 ezer orosz sebesültről és halottról tudott februárban, beleértve a Wagner zsoldossereg tagjait is.

„Még nem indult meg az orosz hadigépezet a több millió katonával. Azok még várnak, mert nyilván Putyin is arra tartogatja, hogy ha kiszélesedik a konfliktus, akkor neki legyen érintetlenül meg az orosz hadereje. Ugyanakkor ez a különleges erő, amit bevetett Ukrajnával szemben, ez is olyan erős, hogy az ukrán hadsereg nem bír vele a NATO-támogatás ellenére sem” – mondta Schmidt.

Valójában az orosz hadsereg már a háború előtt is 800-850 ezer fős volt, írta korábbi cikkében Rácz András Oroszország-szakértő. Az oroszok 200 ezer főt küldtek először Ukrajnába, de éppen a hatékony ellenállás miatt rengeteg utánpótlásra volt szükség. A részleges mozgósításon behívottak a felszerelés és a kiképzés hiányosságaival küzdenek. Uniós adatok szerint az oroszok haditechnikai szempontból is óriási veszteségeket szenvedtek el.