Magyarhon. Elkapják az embercsempészeket, elítélik, majd szabadon engedik őket

Az RTL rejtett kamerával vette fel, ahogy embercsempészeket engedhettek szabadon Szombathelynél

Rejtett kamerával rögzíthette az RTL híradós stábja, ahogy öt embercsempészet miatt elítélt személyt engednek szabadon csütörtökön Szombathelynél: az intézkedés már annak az új kormányrendeletnek az égisze alatt történhetett, amely gyakorlatilag amnesztiával felérő lehetőséget ad az embercsempészet miatt letartóztatott külföldi állampolgároknak – és egyúttal tömegével engedi rá Európára az embercsempészeket a hazai börtönökből.

Egy áprilisban hatályba lépett kormányrendelet alapján minden olyan külföldi kérheti a büntetése félbeszakítását – úgynevezett reintegrációs őriztetet -, akit jogerősen elítéltek embercsempészet miatt úgy, hogy az ítéletben a kiutasítását is elrendelték. „Cserébe” a magyar állam csak annyit vár el tőlük, hogy hetvenkét órán belül hagyják el az országot, de azt már rájuk bízzák, hogy máshol jelentkeznek-e a büntetésük folytatására. A hasonló bűncselekmények miatt elítélt magyar állampolgárok nem élhetnek a lehetőséggel, ami komoly feszültséget is okoz a rabok között, különösen azután, hogy a terrorizmusért elítélt Budaházy György kegyelmet kapott.

photo_camera Fotó: RTL

A csatorna rögzíthette, ahogy a szombathelyi vasútállomásra megérkezik a büntetés-végrehajtás kisbusza; táskákkal, szatyrokkal és papírokkal a kezében kiszáll belőle öt ember és szabadon elsétálnak. A híradó megkeresésére a büntetés-végrehajtás nem válaszolt, de a Belügyminisztérium nem cáfolta, hogy a Szombathelyen szabadon engedett férfiak embercsempészek lettek volna.