Tömegével szabadítja Európára az elítélt bűnözőket a kormány börtönrendelete

Tömegével engedi szabadon a magyar állam a külföldi embercsempészeket, írja a hvg.hu. A lap szerint ezt egy áprilisban hatályba lépett kormányrendelet teszi lehetővé, ami alapján minden olyan külföldi kérheti a büntetése félbeszakítását, akit jogerősen elítéltek embercsempészet miatt úgy, hogy az ítéletben a kiutasítását is elrendelték. Ezért cserébe a magyar állam csak annyit vár el a bűnözőktől, hogy 72 órán belül hagyják el az országot, de azt már rájuk bízzák, hogy máshol jelentkeznek-e a büntetésük folytatására. Közben az ugyanazért elítélt magyar állampolgárok nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A kormányinfón Gulyás Gergely azzal indokolta a gyakorlatot, hogy túl drága a külföldi elítéltek fogva tartása, és egyébként is túlzsúfoltak a börtönök. A magyar börtönökben a fogvatartottak több mint 13 százalékát a külföldi teszik ki (közel 2600 ember).

A lap szerint volt olyan afgán embercsempész, akit 5 évnél is hosszabb fegyházbüntetésre ítéltek, és elméletileg Afganisztánba kellett volna visszamennie letölteni a maradék büntetését, de ehelyett a szabadulása után Franciaországba ment. De a román, szerb és bolgár embercsempészek is gyakran választják inkább Ausztriát az anyaországuk helyett.