Térképen a Magyarországon áthaladó katonai szállítmányok

Január óta legalább 28 katonai szállítógép haladt át a magyar légtéren Rzeszówba, az ukrajnai fegyverszállítás logisztikai központjába tartva. Amerikai és kanadai gépek Budapestről és Pápáról is vittek szállítmányt az ukrán határhoz közeli városba. Május 9-én ismét a győri reptéren álltak meg az ukrán határőrszolgálat helikopterei – most jobban próbálták titkolni az szállítást, de ezúttal sem sikerült teljesen észrevétlennek maradni.

Ahogy április végén írtunk róla, több jel is azt mutatja, hogy a magyar kormány hamis retorikát használ az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatban. A közelmúltban nyilvánosságra került felvételek és repülési naplók arra utalnak, hogy szövetséges államok rendszeresen használják a magyar légteret, közutakat és a repülőtereket az Ukrajnába irányuló fegyverszállításra.

Budapest-Rzeszów-Lviv

Februárban egy nyilvános webkamera rögzítette, ahogy a győr-péri reptérről az Ukrán Állami Határőrszolgálat felségjelét viselő H125M könnyű katonai helikopterek szállnak fel – mind kiderült, ezek Franciaországból indultak, és a magyar reptér, majd a lengyelországi Rzeszów érintésével érkeztek Ukrajnába.

Tavaly óta az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok nagy része Rzeszówon halad át, mivel innen lehet őket a legkönnyebben közúton Lviv felé szállítani. Az ukrán légtérbe ugyanis biztonsági okokból nem repülnek be a nyugati gépek. Bár a magyar kormány azt állítja, hogy sem szárazföldi, sem légi úton nem engedélyezik fegyverek átszállítását Magyarországon, ennek ellentmondanak a tapasztalatok. Májusi felvételek alapján úgy tűnik, az M7-es autópályán keresztül katonai konvojban szállították azokat a páncélosokat, amiket Szlovénia ajánlott fel Kijevnek.

A légi fegyverszállításra utal, hogy január óta (ahogy már korábban is) rendszeresen haladnak át katonai szállítórepülők a magyar légtéren, hogy aztán Rzeszówban szálljanak le. A Radarbox légtérfigyelő oldal archívuma alapján 28 ilyen gépet azonosítottunk.

Ahogy a térképen is látszik, elsősorban Olaszország, a Nyugat-Balkán és Bulgária felől érkező katonai gépek haladták át a magyar légtéren. Olaszországból főként az olasz légierő, más repterekről az Egyesült Államok és Kanada szállítógépei (főleg Boeing C-17 és Lockheed C-130 Herkules típusú, 20-40 tonna kapacitású nehézszállítók) érkeztek. Bulgáriából kiindulva egy ukrán légitársaság, a Motor Sich gépei érkeztek. Bár a társaságot civilként jegyezték be, nyílt titok, hogy az ukrán civil szállítókat katonai szállítmányokkal is megbízzák, áprilisban egy ilyen gép zuhant le például Görögországban.

Arra is volt példa, hogy egy repülő közvetlenül Magyarországról vitt valamilyen rakományt Rzeszówba: április 18-án Budapestről repült Rzeszówba a kanadai légierő repülője. Korábban, február 7-én egy magyar regisztrációjú C-17-es a Honvédség pápai légibázisáról szállt fel, és érkezett meg Rzeszówba.

Titokban ismét ukrán helikopterek szálltak le Győrben

Utóbbi gép a NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) nevű egységéhez tartozott: ezt magyar regisztrációjú, amerikai pilóták által működtetett gépek alkotják, központja a pápai légibázis. A SAC-gépek már korábban is részt vettek az ukrajnai fegyverszállításban, tavaly a német védelmi minisztérium tett közzé fotókat, amelyeken a magyar lajstromjelű C-17-es látható az Ukrajnába szánt szállítmánnyal, páncéltörő és légvédelmi rakétákkal.

A Radarbox nyilvános adatbázisában található gépek mellett lehetnek további szállítmányok is, amelyek titokban haladtak át Magyarországon. Az online légtérfigyelő alkalmazások olyan gépek útvonalát rögzítik, amelyek bekapcsolt transzponderrel (radar válaszjeladó eszköz) haladnak. Gyakori viszont, hogy nemzetbiztonsági okokból katonai gépekkel kikapcsoltatják a transzpondert, így az útvonaluk nem követhető.

Pár éve az Átlátszó írt arról, hogy a Honvédség kormánygépként használt repülője kikapcsolt transzponderrel repült Máltára – az út csak azért került nyilvánosságra, mert Máltán szpotterek lefotózták a gépet.

Miután az Átlátszó bemutatta az ukránoknak felajánlott helikopterek győri pihenőjét, május 9-én ismét feltűntek a győr-péri reptéren az ukrán H125M-ek. Ezúttal a szállítás szervezői (talán az előző eset sajtóvisszhangja miatt) próbálták titokban tartani a helikopterek útját: a gépek transzponder nélkül haladtak, és egy olyan kifutón álltak meg, ami a webkamerán nem látszik. Nem sikerült azonban teljesen titokban tartani az utat, ugyanis az Időkép webkameráján újra feltűntek az előzőkkel azonos típusú és festésű gépek. A felvételen 16:28 körül, pár másodprecre, alacsonyan szállva tűnnek fel a helikopterek.

Tekintve, hogy a helikopterek transzponder nélkül, titokban haladtak át, nem zárható ki, hogy a térképen jelölteken kívül még további, titokban közlekedő katonai szállítmányokat is átengedtek Magyarországon.

Szöveg: Zubor Zalán — Adatvizualizáció: Szabó Krisztián

MEGOSZTÁS