HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TEHETSÉGEKKEL ZENÉLT EGYÜTT ROBY LAKATOS MISKOLCON

Kujan István/minap.hu
A Symphonia Alapfokú Művészeti Iskolát látogatta meg az ismert hegedűvirtuóz, világzenész péntek délelőtt.

Azt követően, hogy csütörtök este egy fergeteges koncertet adott Miskolci Nemzeti Színházban, péntek délelőtt már fiatal tehetségekkel volt találkozója Roby Lakatosnak.

Roby Lakatos és a Miskolci Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertje. | Juhász Ákos képgalériája

Több mint egytucat diák várta türelmetlenül a művész érkezését a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola Gesztenyés utcai feladatellátási helyén. A fiataloknak a Symphonia Alapítványon keresztül itt lehetőségük van arra, hogy megtanuljanak játszani valamilyen hangszeren.

– Mi mindent: a pedagógusok tudását és tapasztalatát, valamint a hangszereket is biztosítjuk számukra – tudtuk meg a látogatás alkalmával Váradi Zoltán igazgató-helyettestől, aki a diákok hegedűtanára, és egyben a Miskolci Nemzeti Színház koncertmestere. – Fontosnak tartjuk a fiatal tehetségek képzését, felkarolását, akiknek a társadalmi helyzetük miatt egyébként nem igazán lenne lehetőségük zenetanulásra.

Fotók: Horváth Csongor

A repertoárban a „Zöld az erdő” és a „Ciao, Bella” szerepelt, tanáraik közreműködésével adták elő a fiatalok a zeneszámokat – mekkora volt aztán a meglepetés, amikor előkerült Roby Lakatos híres hegedűje, és közös játékra invitálta a diákokat!

– Régóta keresem a fiatal tehetségeket – mondta el lapunknak még a látogatás elején a hegedűvirtuóz. – Amikor pár éve hazatértem Magyarországra, létrehoztunk egy alapítványt, ami éppen erről, a tehetséggondozásról szól. Nagy vágyam ugyanis, hogy egy zenekart alapítsak a kezeim közül kikerülő fiatalokból, és külföldi turnékra vigyem őket. Miskolcra most jutottam el, nagy reményekkel várom a találkozást, biztos vagyok benne, hogy sok tehetséget fogok hallani.

A találkozót Fedor Vilmos szervezte meg. A Vendégségben Miskolcon ötletgazdája felelevenítette: a program ötlete még 1982-ben született meg, akkor Történelem és ifjúság címmel szervezték meg. Majd a 2000-es évek elején újraindult a sorozat, az első vendég akkor a nemrégiben elhunyt Vágó István volt… Aztán sorra, a magyar kulturális és közélet kiemelkedő személyiségei – mások mellett Göncz Árpád, Temesvári Andrea, Gregor József, Geszti Péter, Koncz Zsuzsa – töltöttek el egy-egy hétvégét Miskolccal ismerkedve.

Aztán – sorolta tovább a történetet Fedor Vilmos – megint abbamaradt, de több mint egy éve vállalkozók azzal keresték meg, hogy újfent el lehetne indítani egy ilyen programsorozatot, mert a városnak szüksége van arra, hogy odafigyeljenek rá, megtalálják az igazi értékeit. Az új lokálpatrióta csapat tagja Balogh József (MBM Autó), Hajdú László (Expert cégcsoport), Gyarmati János (Huniko Kft.), Dányi Gábor (D-Gesztor Kft.), Nyeste Gábor (FPS), és nem utolsósorban lapunk kiadója, a MIKOM Kft. mint médiapartner.

– Arra gondoltam, hogy hívjunk ide olyan ismert embereket, akiket szeretnek, elfogadnak, és akik elmondják majd, milyen volt az igazi Miskolc, milyen volt találkozni a miskolciak igazi vendégszeretetével – mondta az ötletgazda.

Emlékezhetünk, tavaly ősszel először Molnár Piroska, a Nemzet Színésze volt a Vendégségben Miskolcon első „látogatója”, majd érkezett Bródy János.

Bár neveket még nem árult el Fedor Vilmos, de annyit azért elmondott, hogy még a nyár folyamán újabb két, majd ősszel három vendég érkezik.