Az utolsó beszélgetés Vágó Istvánnal egy nappal a halála előtt

BARTUS LÁSZLÓ
Amerikai Népszava
Felvetettem Vágónak, hogy a DK Orbán elleni feljelentését hazaárulás címén kellett volna megtenni.

„Miután elküldtem Vágó Istvánnak a pápalátogatásról írott viccesebb cikkeimet  (ezt és ezt), amit nagy tetszéssel fogadott, először felvetettem neki, hogy a DK Orbán elleni feljelentését hazaárulás címén kellett volna megtenni. Ezt érti a magyar ember, és a cselekménynek ez a minősítése a Btk.-ban. Vágó István azt írta, a feljelentést ő javasolta az elnökségnek, bár az ötlet nem tőle származik. Mint írta, az eredeti tervezet hazaárulásról szólt volna, de a feljelentés előre várható elutasítása miatt hamis vád és egyéb jogcímeken visszavághattak volna.

Erre azt írtam, hogy az ilyesmit be kell vállalni, és esetleg nem a bűncselekmény minősítését kellett volna megváltoztatni, hanem a feljelentést ismeretlen tettes ellen kellett volna megtenni. Orbán tetteit, a felelősségét megírva a feljelentésben, mint ami megalapozza a hazaárulás büntetőjogi tényállását. »Hidd el, Pista, ilyeneken múlik« – írtam neki a Messengeren. De szerinte jobb volt, hogy inkább a feljelentés alanya Orbán volt, mint egy ismeretlen tettes. Ezután fordult a beszélgetés abba az irányba, amiről voltaképpen írni szeretnék.

Egyetlen pártban minden demokratikus erő koalíciója

Ezt írtam Vágó Istvánnak: »Van egy komoly tervem is, hogy megírom, mit jelent Amerikában a ‘demokratikus koalíció’, mert van ilyen. Nem az összes egyéb hasonló párt koalícióját, hanem annak az egynek, ami van, de bekapcsolva az összes réteget. Ehhez a DK-nak ki kellene nyílnia, mindenkit beengednie, vállalva a veszélyét a belső nagyobb demokráciának is.« Vágó István erre azt írta: »Erről azért kérdezd meg a Momentumot és a Kétfarkúakat is, mit szólnának hozzá…« Aztán elküldött egy cikket, amiben a Momentum korábbi elnöke »Gyurcsány eltakarodásáról« beszélt.

Igaza van.

A téma folytatását Vágó István már nem élte meg, mert másnap hajnalban meghalt. Ezért most utólag, tisztelettel neki ajánlom az erről szóló, beígért gondolataimat. Sajnos, ezt már nem tudjuk megbeszélni, pedig nagyon kíváncsi lettem volna a véleményére. Annál is inkább, mert a Demokratikus Koalíció jelenlegi formájából csak két elem hiányzik, a »demokratikus« és a »koalíció«. Egy »demokratikusabb« jelleg, amely befogad olyanokat is, akik nem osztják mindenben az alapító vezetők véleményét, és a koalíció másokkal, akik nem tartoznak a párt jelenlegi törzstagságához.”

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.