Itt 17 millió buddhista szemléletű és értékrenddel rendelkező ember él, és csak annyi stressz van, amit idehozunk

Mi döntött Kambodzsa mellett, hogy Ázsián belül végül éppen ott telepedtetek le?
Egy komplett listánk volt tele kritériumokkal, mint például, mennyire biztonságos az adott ország, legalitás szempontjából hol könnyű tartózkodni, üzletet alapítani, és nem utolsó sorban, hogy milyen szellemiségű. Itt 17 millió buddhista szemléletű és értékrenddel rendelkező ember él, és csak annyi stressz van, amit idehozunk.

Micsoda színek – Apsara táncosok a helyi történelmet jelenítik meg táncszínházban khmer újévi (2023. április) előadás során AngkorbanFORRÁS: KARAS JUDIT

Merre laktok ebben a Magyarországnál kétszer nagyobb országban?
Kambodzsa tengerparti déli részén Sihanoukville várostól 17 km-re lakunk egy pici, 100 lakosú halászfalu mellett. Annak ellenére, hogy a dzsungel mentén, egy élő lagúna strandon lakunk, van internetünk, meleg vizünk, ami nem mindenkinek adott áram hiányában. Nagyon szeretünk itt élni, hiszen az év 365 napján friss levegőn vagyunk, és mindenféle trópusi gyümölcs, mint az ananász, banán megterem a ház körül, az organikus zöldségeket a helyi termelőktől szerezzük be.

Sárkánygyümölcs és mindenféle egzotikus finomság megteremFORRÁS: SIMON/PIXABAY

Gondolom, amióta ott éltek, már volt időtök felfedezni az országot. Melyek azok a helyek, amiket turistaként feltétlenül fel kell keresnünk, ha eljutunk Kambodzsába?
A legtöbben már hallottak, olvastak Angkorról, ami a palotáival, templomaival a legősibb civilizációk egyike és a világ legnagyobb vallási komplexuma. Kevesen tudják azonban, hogy az Univerzum középpontja is Angkorban található.

Ázsiai szerzetesek nézik Angkor a legjelentősebb templomegyüttesét – az idei khmer újévkor Guinness rekordot állítottak itt fel, mikor több mint 4 millió szivecske origamit helyeztek elFORRÁS: ANEK.SOOWANNAPHOOM/SHUTTERSTOCK

Az egykori főváros, Oudong is látogatható most már, ami annyira nem turistalátványosság, inkább az ínyenceknek ajánlanám, mert különleges rezgésű hely, és szintén buddhista központ. Phnom Penhben, a jelenlegi fővárosban mesés a királyi palota és annak a kertje, és gyönyörű a Nemzeti Múzeum is. A borsfarmokat is ajánlják az úti kalauzokban, hiszen világhírű a kampoti bors, ami csak itt Kampot provinciában terem, itt dolgozzák fel és innen szállítják világhódító útjára a gourmet éttermekbe.

A gazdagon díszített királyi palota Phnom PenhbenFORRÁS: ARNAUD-VICTOR MONTEUX/WIKIPEDIA

És melyek azok a helyek, amelyeket nem ajánlanak az úti könyvek, turistaként mégsem lenne szabad kihagynunk?
Kevés turista jut el az északi régiókba, pedig nagyon sok érdekes látnivaló akad arrafelé is. Vannak kávéültetvények és drágakő lelőhelyek, gumierdők, ahol lecsapolják a fák törzsét, hogy kaucsukot nyerjenek belőle. Palackorrú delfinek is úszkálnak arrafelé, amelyek azért különlegesek, mert a világon az egyetlen édesvízi delfinek és nagyon kicsi populációjuk él Kambodzsa északi régiójában.

Így csapolják meg a kaucsukfa nedvétFORRÁS: SHUTTERSTOCK/COPYRIGHT (C) 2014 PRILL/SHUTTERSTOCK

A tengerben persze vannak másfajta delfinek is, nálunk, délen is. Nekünk ott van strandunk és bungalóink, amikor pedig vendégeink vannak, megmutatjuk nekik ezeket a különleges helyeket, amelyek valóban nincsenek benne az útikönyvekben. A tengerparti részt mindenképpen érdemes betervezni, hiszen a világ legszebb strandjainak választott fehérhomokos, pálmafás partok, érintetlen kis szigetek életre szóló élményt nyújthatnak, különösen a télből a nyárba időszakban. Annyira kellemesen meleg vizű itt a tenger, hogy emiatt nincsenek cápák és más veszélyes állatok.

Kambodzsa mesés, fehér homokos partjaFORRÁS: BLUEORANGE STUDIO/SHUTTERSTOCK

A Kambodzsában készült fotókon látok magas toronyházakat és egészen szegény településeket is. Hogyan élnek ott az emberek?
Valóban nagyon széles a paletta. Van 3-4 nagyváros, amelyek tényleg nagyon modernek, míg vidéken van, ahol sátrakban, fa- vagy bádogházakban vagy csupán árnyékot vető helyeken húzzák meg magukat az emberek, sőt, vannak olyan törzsek is, amelyek a mai napig barlangban laknak, ősi hiedelmek rituáléit élik. Amikor ellátogattunk hozzájuk, kiderült, hogy sok helyen még víz sincs, ezért cukornádat rágcsálnak vagy kókusztök levét szürcsölik a szomjúság enyhítésére, de azt mondják az ottani emberek, hogy boldogok, mert mégis minden van, ami szerintük az élethez kell. Az anyagiak nem függenek tehát össze azzal, hogy mennyire elégedettek.https://www.travelo.hu/tavol/20230422-kambodzsa-angkor-interju-magyar-no-dzsungel-latnivalok-tanacsok.html?utm_medium=social&utm_campaign=travelo&utm_source=facebook_boost&fbclid=IwAR2xOHKHDEn0IJLFPo9mAGnO9bJZGmameCc-rAf0i8DzUusevbPyCn3JIKE#Echobox=1682316667